Vaření pro rodinu na horách

Vzpomínala jsem teď, kdy jsme byli na horách se dvěma malými dětmi, jak jsem jezdívala ještě bez dětí. Jídlo bylo to poslední, co jsem řešila. Stačilo jedno superrychlé jídlo denně a nezřídka došlo i na nějaké sáčkové těstoviny s omáčkou, čínskou polévku nebo konzervu. Na to s dětmi můžu zapomenout, stejně tak jako na klobásu s chlebem někde u vleku ;-). Přesto ale je dobré, aby jídla byla snadná na přípravu. Musí být zároveň vydatná a nejlépe rychle po ruce, když se přijde z venku. Ráda bych se s vámi podělila o pár tipů na to, jak to s vařením na horách vyřešit.

Určitě je dobré si zjistit, jak je vybavená kuchyňka v místě, kam jedete. Zda je k dispozici lednice, mrazák, případně toastovač, mikrovlnná trouba apod. a tomu plány přizpůsobte.

Pokud je někde po ruce obchod, zvažte, co povezete z domova a co koupíte na místě.

JÍDLO Z DOMOVA NA PRVNÍ DNY

Já si vždy vezu alespoň jedno jídlo hotové z domova v množství tak na 2  jídla. Většinou je to guláš. Připravím si ho den před odjezdem, nechám vychladnout a převážím v papiňáku. Pokud papiňák nemáte, doporučuji ve skleněných zavařovačkách. Pak k němu jen uvařím těstoviny nebo si ho dáme s chlebem. Případně si doma můžete uvařit i houskové knedlíky. Obecně je dobré vzít si s sebou nějaké maso s omáčkou. Jednak do druhého a třetího dne neztratí na chuti, ba naopak a pak, na takové vyvařování už pak čas mít nejspíš mít nebudete. Můžete si tedy připravit třeba roštěnou, vepřové na hořčici nebo na houbách nebo třeba svíčkovou na smetaně, když na to budete mít při balení čas.

Na cestu nebo pak na lyže či sáňky si můžete připravit bramborové placky nebo vafle.

Samozřejmě klasikou jsou obalované řízky, karbanátky, pečené kuře nebo pečené vepřové na kmíně, které se dají jíst na cestě studené s chlebem nebo pak ohřát, ale já musím říct, že mi tato jídla na cesty moc nechutnají. Mám je ráda čerstvé a teplé. Ale pokud je máte rádi, můžete si na cestu nebo třeba první večeři udělat právě některé z těchto jídel. Nezapomeňte si k nim přibalit kyselé okurky nebo čerstvou zeleninu.

Pokud máte k dispozici mrazák, můžete si doma udělat do zásoby také ovocné knedlíky a ty buď předvařené nebo syrové zmrazit. Nezapomeňte jednotlivé knedlíky, které budete dávat zmrazit, od sebe oddělit (třeba zatočením sáčku nebo drátkem, který se k mrazícím sáčkům dodává).

A co ještě nachystat doma? Pečené müsli. Je to výborný zdroj energie, přidejte si do něj sušené ovoce a různé oříšky a berte pak s sebou na sjezdovku nebo na boby, případně si z nich můžete chystat vydatné snídaně, když si je rozmícháte v mléce či jogurtu. (Pro malé děti jsou vhodné pouze máčené v mléce a bez ořechů, aby jim nezaskočily).

Také s sebou vždy beru něco pečeného. Výborně se hodí třeba perník nebo linecký mřížkový koláč, ale každý určitě máte nějakou oblíbenou „buchtu“ na výlety.

POLÉVKY

Stejně jako doma, jsou pro mne i na horách polévky skvělým pomocníkem. Jsou sice pracnější, ale vyplatí se. Za ten týden jsem vařila jen dvě do velkého hrnce a stačilo to. Jednu si případně můžete přivézt i z domova. Na horách nevařím žádné náročné masové vývary, dělám polévky zeleninové. Buď bramboračku nebo zeleninovou, co dům dá. Je třeba s tím počítat při balení jídla a vzít si trochu mouky a másla na jíšku a koření (na bramboračku majoránku, česnek, na zeleninovou polévku bujón nebo polévkové koření na dochucení). Pokud je v místě obchod, zeleninu na polévky si kupte až na místě, ať se s tím zbytečně netaháte. Z dalších zeleninových polévek se velice hodí také pórková, brokolicová nebo třeba špenátová či tomatová.

Polévku si udělejte do zásoby, když budete mít čas (třeba při odpolední siestě, když jdou děti večer spát nebo nějak průběžně). Udělejte si ji do největšího hrnce, co tam najdete (v zimě určitě najdete dostatečně chladné místo, kde ji budete moct pár dní mít). Můžete pak být venku s dětmi celé dopoledne a pak přijít a mít po ruce něco teplého a vydatného na ten první hlad. Dali jsme si vždy polévku a já až potom začala vařit oběd.

HLAVNÍ JÍDLA

Na horách a dovolených obecně se samozřejmě snažíme, aby příprava jídla zabrala pokud možno co nejméně času a ten ušetřený jsme mohli věnovat společnému času venku. S dětmi to ale nebývá tak jednoduché. Jednak by i na dovolených měla být strava pokud možno pestrá a pak vydávají zde více energie a potřebují ji doplnit. Co tedy zvolit?

Většinou beru s sebou jedno nebo dvě balení masa. Vepřové nebo kuřecí řízky, ze kterých pak na místě udělám nějakou minutku. Buď je osmahnu jako steaky, ke kterým udělám nějakou zeleninu (čerstvou nebo orestovanou) a brambory nebo nebo bramborovou kaši. Případně nakrájím na nudličky, přidám buď mraženou zeleninovou směs nebo pórek, případně i jinou čerstvou zeleninu, sójovou omáčku a udělám „čínu“ s rýží.

Velice vděčným jídlem je kuskus. Jeho příprava je super snadná a dá se připravit buď s orestovanou zeleninovou směsí (hrášek, kukuřice, mrkev, nebo i jinou), nebo do něj můžeme vmíchat třeba hrášek či kukuřici z konzervy a posypat sýrem. Místo s vodou můžeme kuskus připravit s rozpuštěným hovězím nebo zeleninovým bujónem. Sice nejde o příliš vydatné jídlo, ale doplněné o polévku už vydá za plnohodnotnou večeři.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na těstoviny. Jsou rychle hotové a dají se také připravit na spoustu způsobů – se sýrovou nebo rajčatovou omáčkou, s rajčaty a ricottou, se směsí kukuřice, hrášku a mrkve, promíchané s hotovým bazalkovým pestem nebo třeba na sladko promaštěné máslem se zakysanou smetanou nebo sypané cukrem. Můžete si z nich připravit i těstovinový salát promícháním s čerstvou zeleninou, (olivovým) olejem a třeba sýrem.

Dalším oblíbeným jídlem na cestách jsou párky nebo uzené maso s dušenou zeleninou (kukuřice, hrášek, mrkev) a brambory nebo bramborovou kaší. Zdravější a pro malé děti vhodnější je pak varianta s lososem místo párků (jak jsem to viděla u našich spolubydlících), kterého můžete připravit na rychlo na pánvičce nebo v páře.

Určitě si s sebou vezměte dostatek mléka a doporučuji také dětskou krupičku na kaše, které jsou velmi vhodné buď jako večeře nebo pro děti, když mají ještě večer nebo v noci hlad.

Pokud je poblíž obchod, kupte si tam vejce a případně i mouku. Jeden večer jsme měli palačinky, ale můžou se hodit i třeba na hemenex k snídani nebo omelety k večeři, případně si můžete ze zbylých brambor nebo kaše udělat bramborové placky.

SVAČINY A DEZERTY

O tom je už vlastně psáno výše. Něco si upečte doma, připravte si müsli a vezměte s sebou mléko a krupičku na kaše. Dál ráda chystám puding třeba s piškoty a ovocem. Snadným dezertem je také umíchaná zakysaná smetana třeba s kakaem a opět s piškoty nebo dětskými sušenkami.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.