Sníst žábu po ránu?

Mark Twain napsal: “Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.” (Sněz živou žábu hned po ránu a nic horšího se Ti celý den nestane.) Tento citát prosákl do business světa, kdy se radí, aby člověk hned po ránu udělal tu nejnepříjemnější věc, co ho čeká a pak už si může užít dne, kdy ho nic horšího nepotká (možná ;-)). Jednu dobu mi hodně pomohlo se tímto řídit, ale mám pro vás podle mne lepší radu: „Dejte si po ránu dobrou snídani a příjemný pocit z ní si pak celý den užívejte.“ A myslím to teď jak doslova, tak přeneseně. Taková žába na lačný žaludek může pěkně znechutit celý den.Moje rada je, udělejte hned po ránu něco, co vám udělá radost a nabije energií na zbytek dne. Záleží samozřejmě na tom, kolik máte po ránu času a kolik času tomu chcete věnovat. Pokud chodíte do práce nebo vodíte po ránu děti do školek a škol, moc času nazbyt asi nemáte a určitě si vystačíte s onou chutnou snídaní. Radost si pak můžete udělat jen nějakou drobností; že si obléknete pěkné oblečení nebo oblíbený šperk, pěknou knížkou do MHD nebo třeba tím, že vezmete připravené vyřazené oblečení do kontejneru na charitu. Něco většího pak můžete udělat po příchodu z práce nebo si to nechat na víkend.

Nápad na tento článek vznikl před pár dny, kdy jsem si hned po ránu přeskládala dva šuplíky v dětské komodě podle Marie Kondo. Byl to okamžitý nápad při vybalování věcí z hor a celý den jsem pak byla nabitá pozitivní energií a i vše ostatní šlo hladce od ruky a stihla jsem toho za ten den třikrát tolik, co den předchozí. Pokud jste také přes den doma, bude to pro vás nejjednodušší. Jen začněte opravdu ráno, pokud to jde, nejlépe když děti ještě spí, případně pak hned po nakrmení a obstarání děti). Nečekejte, až bude dítě spát nebo až uděláte něco podstatnějšího. Tak to mám já, odkládám tyhle věci většinou proto, že mi přijde, že bych měla nejdřív uklidit v kuchyni, hračky po zemi nebo něco, co je víc na očích. Ale tak ne. Smyslem je, udělat tu věc hned po ránu, aby se uvolnila energie právě na to další. Můžete si vybrat co chcete: přeskládání skříně, vyřazení nepotřebných věcí, úklid jedné kuchyňské skříňky, úklid kabelky, vytřídění prošlých léků, vytvoření sezónní výzdoby,…

A konkrétně? V lednu to pro mne bylo ono utírání jedněch dvířek  kuchyňských skříněk denně. Vyloženě jsem se na to těšila. A co v únoru? Utírání skříněk zůstává a k tomu každý den alespoň jedna nepotřebná věc pryč, což bude samozřejmě spojené s úklidem a tříděním věcí v jednotlivých skříních a šuplíkách.  A tak se  můžete těšit, že opět obživne facebooková skupina Pošlete to dál. A snad i díky vám, kdo do toho půjdete se mnou?

(Pozn. autorky s odstupem času – doporučené zbavování  se věcí po jedné denně nefunguje. Člověk na to časem vždy zapomene. Pohněte se svým nepořádkem naráz! Pokud chcete, můžete se přihlásit ke mně do kurzu Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy.

A co s tou žábou? Po dobré snídani vám i ta žába bude chutnat líp ;-).

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.