Makovník s citrónovou polevou

3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku cukru
1 kypřící prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
1,5 hrnku mletého máku
2 lžíce marmelády (jakékoliv)

citrónová poleva:
1 lžíce horké vody
2 lžíce citrónové šťávy
cca 200 g cukru moučka

Smícháme zvlášť sypké a zvlášť tekuté ingredience na těsto. Poté smícháme dohromady, nalijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a pečeme na 160°C asi 45-60 min (vyzkoušíme špejlí).

Polevu připravíme tak, že smícháme horkou vodu s procezenou citrónovou šťávou a poté postupně zašleháváme prosátý cukr, až má poleva tu správnou konzistenci. Na šlehání používám ruční metličku, ale samozřejmě můžete zašlehávat i elektrickým šlehačem.

Makovník polijeme citrónovou polevou a necháme zatuhnout.

Místo polevy můžete makovník i jen pocukrovat nebo nechat takový, jaký je.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.