Pórkový quiche

Recept je zjednodušený recept z Herbáře (originál najdete zde, ale když jsem ho dělala, bylo s tím hrozně práce a nakonec se ten druhý plát vlastně nepropekl a bylo to k vzteku ;-), tak jsem si to trochu uzpůsobila svým potřebám):

Těsto:
200 g hladké mouky
120 g másla
2-3 lžáce studené vody
špetka soli

Náplň:
2 pórky
1 cibule
2 lžíce másla
100 ml suchého bílého vína
3 vejce
100 g žervé
150 ml smetany na vaření
sůl
bílý pepř
špetka muškátového oříšku
2 snítky čerstvého tymiánu (nemusí být)
100 g sekaných mandlí (nemusí být)

Na vále vypracujeme křehké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na 30 min, ale lépe na 1-2 hodiny, odpočinout do ledničky.

Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli nakrájíme na drobno a na másle osmahneme do sklovata. Poté přidáme pórek a ještě společně orestujeme. Trochu osolíme, zalijeme bílým vínem, které necháme vyvařit. Poté necháme směs zchladnout.

Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto rozválíme a vložíme do vymazané kulaté koláčové formy tak, aby okraje byly zvednuté. Na několika místech propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem a zatížíme pár fazolemi. Pečeme 20 minut (pak sejmeme pečící papír s fazolemi a necháme vychladnout.

Vejce ušleháme se žervé a smetanou, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku a lístky tymiánu.

Na vychladlý plát dáme opražené sekané mandle, přidáme pórek a zalijeme vaječnou směsí. Pečeme v troubě na 180°C ještě asi 45 minut.

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 2

  1. Vyborny! Mela jsem trochu nesnaz testo rozvalet a prenest do formy, ale verim, ze pro zkusene je to hracka. Lahudka!

    1. Mám radost, že Vám chutnal. Přiznám se, že já těsto válím přímo ve formě takovým malým válečkem do jedné ruky.

Komentáře nejsou povoleny.