Srdce domova

Srdce domova je místo, kde doma trávíte společně nejvíce času. Může to být jídelní stůl, u kterého se scházíte ke společnému jídlu, sedačka a konferenční stolek, u kterého hrajete hry nebo společně sledujete filmy. A nebo třeba terasa či zahrada. Pokud žijete sami, je to místo, kde trávíte nejvíce volného času. Věnujte pozornost tomu, jak toto místo vypadá.Je útulné? Cítíte se tam dobře? Učení feng šuej doporučuje, aby toto místo nebylo prázdné a až úzkostně naklizené. Je vhodné, aby zde byla nějaká dekorace, která umožní, aby se zde energie, která prochází bytem, na chvíli zastavila, a toto místo obohatila. Zatím ještě nemám jasno v tom, nakolik této nauce jako celku věřím, nicméně vím, že je pro mne příjemné mít na stole vázu s kyticí nebo kytku hrnkovou. Květiny obecně považuji za nejvhodnější dekorace.

Možná máte naopak problém s tím, že toto místo máte příliš plné. Typické to bývá u jídelních stolů, kam si můžou různí členové domácnosti odkládat kdeco. Možná je pro Vás nesnadné udržet takové místo útulné nebo se o to ani vědomě nesnažíte.

Pokud si uvědomíte, jak důležitou roli hraje ve Vašem životě i v životě celé rodiny, věřím, že se Vám podaří si toto místo uklidit a zútulnit a takové ho už udržovat. Pokud jste zvyklí na toto místo odkládat různé věci, doporučuji Vám dát si někam poblíž třeba pěknou malovanou keramickou misku nebo obětovat jeden šuplík někde poblíž, kam můžete rychle odložit věci, které se tam během dne hromadí. Já přiznám, že mám hned za stolem kredenc, kam odkládám vše, co si děti s sebou berou ke stolu, když je zavolám k jídlu. Případně, když spěchám s večeří, sklízím tam ze stolu před jídlem to, co už si tam stihli nanosit během dne. Není to ideální řešení, ale je pro mě opravdu důležité, abychom usedali k pěkně prostřenému stolu, kde se nepovalují věci, které s jídlem nemají nic společného. Šuplík nebo misku na odkládání věcí je pak samozřejmě třeba průběžně uklízet.

Pokud je srdcem Vašeho domova obývací pokoj se sedačkou a konferenčním stolkem, platí zde to samé. Udržujte toto místo čisté. Rozečtené knihy a časopisy nenechávejte válet po gauči ani konferenčním stolku a odklízejte věci, které zde nemají co dělat. Popřemýšlejte o vhodných  dekorativních prvcích, které dojem z celé místnosti podtrhnou (polštářky na pohovce, pokojové květiny, květiny za oknem obraz, případně sezónní dekorace na parapetu či krbové římse).

Mám ráda změnu. Proto nemám nijak důmyslně promyšlené stagnující dekorace. Hlavními dekoracemi u nás doma jsou květiny (v truhlíku za okny, ve váze i pokojové) a dolaďuji místnosti textilními dekoracemi. A pak sezónně dozdobuji většinou pokaždé trochu jinak. Člověk prochází různými obdobími a proto je, myslím, dobré proměňovat své okolí tak, aby se člověk obklopoval věcmi, které v něm vyvolávají příjemné pocity právě v tu danou dobu. Například za těch posledních deset let tu mám již čtvrté závěsy. Momentálně romantické krémové s růžemi, které jsem šila ke konci těhotenství. Vím, že přijde doba, kdy už se mnou nebudou rezonovat a budu potřebovat změnu, ale momentálně mě pohled na ně naplňuje klidem a to je důležité.

Pokud si chcete svůj domov zútulnit, nabízím Vám pro inspiraci e-book „Jak vytvořit útulný domov„.

Pokud cítíte, že Váš domov potřebuje radikálnější zásah a chcete se zbavit věcí a uklidit si tak, že už bude snadnější si pořádek udržovat, můžete se přihlásit do mého e-kurzu „Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy„.

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.