Heřmanský koláč

40 dkg polohrubé mouky
20 dkg tuku
15 dkg cukru
3 žloutky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
(podle potřeby i mléko)

Uděláme těsto a kousek těsta dáme stranou.
Vyválíme na plech a potřeme marmeládou (rybízovou)

3-4 bílky + cukr – na 1 bílek 3 dkg cukru

ušleháme sníh a zamícháme asi 10 dkg sekaných ořechů – natřeme na těsto a zbylé těsto nastrouháme na sníh.

TIP: Na marmeládu (pod sníh) ještě babička strouhá vrstvu jablek posypaných trochou skořice a případně i cukrem. Tento moučník je také znám jako hraběnčiny řezy, ale ty bývají bez té marmelády, babička to dělává i s tou marmeládou i s jablky a je to vynikající.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.