Co to ten nepořádek vlastně je?

Píši články o nepořádku, pořádám kurzy a konzultace mimo jiné o tom, jak se ho zbavit, ale co to ten nepořádek v mém pojetí vlastně je? Asi se shodneme na tom, že nepořádek je špína nebo neuklizené věci. Možná už ne všichni budou vnímat jako nepořádek také věci neurovnané ve skříních a zásuvkách.

Marie Kondo a Karen Kingstonová, jejichž myšlenkami je inspirován také můj nový e-kurz, rozšiřují pojem nepořádku také na všechny věci, které nám ubírají na životním elánu, nebo z nich jednoduše nemáme radost. Patří sem tak jak oblečení, ve kterém se necítíme dobře, tak třeba věci rozbité, nedodělané nebo připomínající nám něco nepěkného. Obě shodně doporučují se takovýchto věcí zbavit.

Karen Kingstonová je také zastánkyní feng-šuej a poukazuje na to, jak nepořádek nahromaděný v určitých místech našeho bytu nebo domu negativně ovlivňuje určité oblasti našeho života, naši vnitřní energii i fyzické zdraví. A nemusí to být jen neumyté nádobí nebo špinavá podlaha, ale právě třeba i zaskládaná komora nebo pokoj, který máte vyhrazený na nevybalené krabice po stěhování nebo na „krámy“, případně plný sklep či půda.

Marie Kondo se zase soustředí na energii, kterou svojí péčí věcem předáváme a kterou pak zase ony působí na nás. Také radí, uklidit si jednou a pořádně. Žádné vyhazování jedné věci denně, uklízení jedné poličky týdně apod. Člověk by měl během takového uklízení usilovat o dokonalost, aby výsledek byl opravdu trvalý. Takový velký úklid jednou provždy podle ní trvá nejčastěji okolo půl roku. A tato myšlenka mne inspirovala k otevření e-kurzu „Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy“.

Není náhoda, že se ve svém e-kurzu chci věnovat nejdříve oblečení. A také to není jen proto, že to tak doporučuje Marie Kondo. Je to asi nejjednodušší a nejpříjemnější začátek s viditelným výsledkem, když otevřete skříň a máte v ní jen to oblečení, které máte rádi, navíc pěkně srovnané. Už se Vám nestane, že si ve spěchu nebo z pocitu, že ji musíte nosit, když jste si ji koupili, vezmete sukni, ve které máte velký zadek nebo „kozí nohy“ a cítíte se pak kvůli tomu celý den špatně. Nenechávejte si ani na doma oblečení, ve kterém se necítíte dobře. Uvidíte, že pak dnem proplujete radostněji, když budete nosit jen to, co máte rádi.

V e-kurzu Vám ukáži postup, jak věci třídit, kterých věcí se zbavovat, jak o své věci pečovat, jak je skladovat a v neposlední řadě Vám také ukážu možnosti, co s vyřazenými věcmi dělat. Po úvodní lekci týkající se oblečení projdeme všechny místnosti jednu po druhé a v každé si uděláme pořádek a naučíme se určité návyky, které nám pomohou pořádek udržovat. Více informací a přihlášku do kurzu najdete zde.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.