Vytvořte si útulný domov tam, kde právě teď žijete

Jedno ze stádií mezi původním a stávajícím stavem.

A nezáleží na tom, jestli bydlíte ve svém bytě nebo jen v nájmu či se snad plánujete stěhovat. Dokonce i na dovolené si můžete vytvořit útulné prostředí.

Zní to logicky, ale ne pro všechny je to samozřejmostí. Mnozí lidé se upínají k budoucnosti, zvlášť pokud plánují, že se časem odstěhují. Říkají si, že to nemá smysl „tady“ něco budovat, když se budeme za rok, dva, někdy… stěhovat. Nebo žijí v bytě, který se jim nelíbí a rádi by se odstěhovali do jiného.

spíž v našem bytě

V jednu chvíli jsem to měla podobně. Neměla jsem svůj byt ráda a snila si o tom, že chci žít v domě. Naštěstí to opravdu byla jen krátká doba, než mi to došlo – MOŽNÁ jednou budu žít v domě a možná taky ne. Teď žiji tady, to je můj domov. A pak to přišlo. Byt jsem si zamilovala a začala o něj pečovat. Baví mě objevovat jeho nové možnosti, přemýšlet o tom, jak ho učinit ještě praktičtějším a útulnějším. Jak dětí přibývá a jak rostou, je to pro mne stále zajímavější výzva. A o byt pečuji dál, i když už rekonstruujeme domeček a plánujeme se stěhovat. Nepřestala jsem ho milovat. Nepřestala jsem osazovat truhlíky, mýt okna, dokonce jsem si nedávno ušila nové závěsy. 

A proč, říkáte si? Protože teď žijeme tady. Ano, plánuji a vysnívám si také svůj budoucí domov a moc mě to baví, ale kdo ví, kdy se rekonstrukce dokončí. Nechci tu jen přežívat s myslí upnutou do budoucnosti a náladou závislou od toho, jak rychle fungují úřady a pracují řemeslníci. Samozřejmě se těším do svého vysněného domečku, ale pořád si ještě chráním v myslí a srdci dostatek místa pro svůj stávající domov.

Shodou okolností právě dávám konzultace mimo jiné dvěma klientkám, které by se mohly řadit mezi ty s budoucností nejspíše jinde, než právě žijí. Jedna bydlí v krásném bytě v nájmu ovšem s tím, že není jasné, jak dlouho tam budou moci zůstat a druhá plánuje do budoucna bydlet v chalupě, kterou si s rodinou pořídili a kterou plánují rekonstruovat. Velice mne potěšilo, že i přesto se na mne obrátily a chtějí si udělat krásné místo, ve kterém právě teď žijí. Mám takovou práci ráda, snažíme se vycházet ze stávající situace a jen dolaďovat detaily, případně dokoupit pár zajímavých kousků. Vymýšlíme dekoraci a celkový dojem; místa, na která se zaměřit a jak je vylepšit, aby byl prostor útulný.

Pokud naopak patříte mezi ty, kteří se upínají k nějakému lepšímu domovu, zkuste změnit způsob myšlení a uvidíte, že budete šťastnější. A nebojte se, že by se Vám pak třeba nechtělo stěhovat, když si svůj domov teď zamilujete. To, co má do Vašeho života přijít si cestu k Vašemu srdci najde v pravý čas. A to neplatí pouze o bydlení.

Jako inspiraci Vám nabízím svůj e-book „Jak vytvořit útulný domov„.

Nevíte, kde začít? Může to být opravdu jednoduché: kupte si kytku na stůl, pusťte se do úklidu, zkrášlete si koupelnu a udělejte si z ní oázu, kde budete každý den čerpat síly a radost.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.