Nakupujte s rozmyslem a jasnou představou

Pracovní část týdne je pryč a přichází víkend, doba odpočinku, výletů do přírody i za kulturou, ale i zařizování a nákupů. A tak se tu chci krátce zmínit o nákupech do domácnosti. Možná fungujete jako já a máte dobrou představu o tom, co byste rádi doma jak udělali. O svém bytě přemýšlíte a tak, když vidíte něco, co je jasným řešením něčeho, o čem už nějakou dobu přemýšlíte, tak to koupíte.

Ale možná jdete třeba do obchodu pro něco jiného a najednou vidíte tu pěkný hrneček, tu pěkné svíčky nebo kytky, tam zas nějakou zajímavou dekoraci. Tak to vezmete a doma pak dumáte nad tím, kam to všechno dát. Zjistíte, že vlastně ta dekorační mísa Vám neladí do žádného pokoje, hrneček se nevejde do skříňky a zkrátka, že jste si pořídily pár krámů, kterých se časem nejspíš budete zbavovat.

Když se chystáte koupit si něco nového, dobře se zamyslete nad tím, k čemu to budete používat (a jak často) a kam to dáte. Pokud nemáte jasnou odpověď, nekupujte si to.

Ale nemusíte si samozřejmě kupovat jen účelné věci. Já jsem tuhle dostala vynadáno, že si hodlám koupit tři vázičky. Několikrát byly dvě z nich z košíku venku a pak zase vevnitř. Ale já měla jasnou představu: budu je používat na odstříhané kytky z truhlíků a na zbytky z kytic, kde už ostatní kytky povadly. Chci mít možnost z nich udělat kompozici mezi okna a nebo je rozprostřít po bytě jednotlivě (dvě za okna do různých pokojů a jednu na stůl). Měla jsem jasnou odpověď na co a kde je budu používat, a tak jsem si je nakonec obhájila.

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.