Odpadkový koš jako pomocník každodenního vytváření útulného domova

koš v dětském pokoji

V e-kurzu Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy, kde se nyní právě zabýváme kabelkami, taškami a batohy jsem narazila na to, jak užitečnými pomocníky nám jsou koše, když jsme venku. Když jsme ve městě, zásadně nevracím žádné papírky nebo jiné odpadky zpátky do kabelky/batůžku, ale vždy nechám v ruce, kapse nebo pod kočárkem a vyhodím do nejbližšího koše. Dnes chci ještě dodat, jak užitečnými pomocníky jsou koše, které máme doma.

Můžou být buď naším velkým pomocníkem, díky kterému se nám snadno udržuje domov útulný a nebo také něčím, co pokazí dojem i z té jinak nejuklizenější domácnosti. Dokáže zničit harmonii i v tom nejdomyšlenějším a jinak nejharmoničtějším prostředí. Vyberte si, co to bude pro Vás.

Přináším pár tipů, pokud chcete odpadkové koše u Vás doma využít jako jedny z nejlepších pomocníků:

  • Mějte doma více košů, ať můžete pohodlně vše vyhodit hned, jakmile potřebujete. Zvláště to platí pro místa, kde se sedí. A tak by Vám neměl chybět koš u pracovního stolu, u šicího nebo jiného výtvarného stolu a i děti by měly mít svůj koš někde v pokojíčku, nejlépe také u stolu.  U nás pak máme ještě koš v koupelně a samozřejmě v kuchyni, kde také máme samostatný koš na tříděný odpad.

 

  • koš u psacího stolu

    Ty koše, které jsou na očích musí vypadat pěkně. K pracovnímu stolu si dejte jen drátěný koš a vyhazujte tam jen papíry, odstřižky látek, apod. … Zkrátka jen čistý odpad. Když si u filmu dáte něco k jídlu, tak odpadky odneste do koše v kuchyni. Dětem dejte do pokojíčku nějaký veselý koš, který ladí se zbytkem interiéru. Pokud máte koš na tříděný odpad zvlášť nezabudovaný, najděte si takový, který Vám bude ladit ke zbytku místnosti. já mám moc pěkný kovový červený.

  • Karen Kingstonová ve své knize Zbavte se nepořádku s Feng-šuej také radí, abychom koše vynášeli denně. Přiznám se, že to zatím neděláme, i proto, že mi to přijde jako zbytečné plýtvání sáčky do koše, ale obden většinou ano. U věcí, které děláme denně je výhodou, že si z toho uděláme snadno návyk. Co je ale důležité: Po každém vynesení koše ho vystříkejte dezinfekcí a vymyjte nebo alespoň vytřete dezinfekčním vlhčeným ubrouskem. Vynášejte dostatečně často také tříděný odpad. Pokud máte koš skoro prázdný a víte, že s ním ten den nebo druhý den ráno nepůjdete a vaříte z masa, tak obal od masa, veškeré okrájené syrové maso, rybí kosti, apod. … zabalte do alobalu a dejte do sáčku stranou někam poblíž vchodových dveří a při nejbližší příležitosti vyhoďte. Mějte koše dostatečně velké, ať se nestane, že Vám budou přetékat odpadky.

 

  • Koš na směsný odpad v kuchyni mějte zavírací a já doporučuji mít ho zavřený třeba pod dřezem. Pokud je pro Vás o hodně pohodlnější mít ho někde mimo linku, pořiďte si nějaký opravdu pěkný, dobře těsnící a umístěte ho spíše do rohu, kde nebude tolik na očích a bude dostatečně daleko od jídelního stolu.

 

  • Pokud máte miminko a používáte jednorázové pleny, neházejte je do koše v
    kuchyni. Já na ně mám koš v koupelně. Na pleny je potřeba dobře těsnící koš, nejlépe kovový, ne plastový. Prodávají se i speciální koše na pleny, ale ty mi přijdou zbytečně drahé. Tento koš vynášejte denně.
    Na přebalovacím pultu mám také nádobku na průběžné vyhazování plen, vatových tyčinek, apod. …, který několikrát denně vynáším do koše a vymývám dezinfekcí. Pokakané plínky tam ale nedávám, ty vyhazuji rovnou do koše v koupelně.

Zkrátka, koše nesmí být v bytě vůbec cítit a neměly by být ani příliš na očích. A ty, které stojí samostatně by měly být pěkné, spíše kovové, než plastové.

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak vytvořit a udržovat útulný domov, nabízím Vám tyto e-knížky:

e-book „Jak vytvořit útulný domov“ a
e-book ZDARMA „4 zlatá pravidla pro Váš útulný domov“

A pokud to u Vás doma chcete vzít z gruntu a získat spoustu konkrétních praktických rad, jak si svůj domov jednou provždy uklidit a zútulnit, můžete se přihlásit do mého  e-kurzu „Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy“.  Druhý běh kurzu začíná již 1. listopadu. První lekci týkající se oblečení, bot, tašek a kabelek nabízím nezávazně ZDARMA. Více o kurzu a přihlášku najdete ZDE.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 5

  1. Moc pekny clanek! A co kos na latkove pleny? Nejaky tip jak zajistit, aby nesmrdel? Dekuji 🙂

    1. Tak látkové pleny jsou kapitola sama pro sebe a možná ji i někdy sepíšu ;). Ono tedy jsou různé možnosti, jak na látkové pleny. Já na ně mám takovou tu krémovou kovovou popelnici s víkem z Ikey (což tedy není úplně ideální a už začíná pomalu reznout, určitě je lepší něco plastového s víkem). I díky tomu, že jsem pořídila kovovou nádobu (tehdy nám přes práh nic plastového nesmělo ;)) jsem se rozhodla pro suché skladování s čím souvisí i to, že všechny pokakané pleny hned po přebalení do čista přepírám žlučovým mýdlem než je dávám do koše a peru obden, než se začne smrad močoviny víc uvolňovat (smrdí až reakcí se vzduchem). Po každém praní jsem vymývala vodou s octem nebo nějakou jemnější dezinfekcí. Holčičky navíc dávám od narození na nočníček, tak mívám tak v průměru 1 pokakanou plínku za měsíc, tak to není tak náročný ji přeprat. Nicméně miminko už nějak fakt nemá rádi látkovky a vzteká se, když mu je chci dát, tak to vypadá, že s nima budu asi muset skončit ;). No a pak je možnost mokrého skladování, nejlépe v plastovém koši s víkem. Do vody sr přidává ocet a vodu je třeba každý den měnit, pokud pleny nepereme. Určitě bych ale pokakané taky předtím vyprala žlučovým mýdlem. Ale mokrou metodu jsem nikdy nezkoušela.

  2. Ja se naopak snazim kose doma omezit. V jedne kupelne uz neni zadny a zatim si nikdo nestezoval. Deti ho maji v pokoji neustale prazdny. Takze mame v podstate jeden kos na patro v dome. A k tomu v komore krabici na papiry. Snazime se co nejvic tridit, ale co predevsim doporucuju, snazit se domu si odpad nenosit – kupovat pokud mozno bez obalu, nekupovat, co stejne za chvili vyhodim, nebrat si ruzne reklamni blbosti a darecky. Je toho fakt hodne, co clovek vubec nemusi vyhodit.
    A udivuje me, kde berete tolik casu na to, ze doma porad uklizite, pisete na web a k tomu se starate o tri male deti. Nechcete neco taky napsat o tomto?

    1. Děkuji za komentář i inspiraci. U nás je naprostá většina odpadu v kuchyni z vaření. Ale je to i tím, že zatím nekompostujeme. Vím, mohla bych i v bytě ve městě kompostovat, ale nakonec začneme nejspíš až v domečku. Je pravda, že pak odpadu opravdu hodně ubude. V koupelně máme na hygienické potřeby, jednorázové pleny, uchošťoury a různý nepořádek z kapes, co vyndavám před praním. Papír, plast, kartony, sklo a baterie také třídíme. Další odpadky pak vznikají při kreativní činnosti, ať mojí nebo dětí nebo společné ;-). u toho většinou člověk sedí a je fajn mít někde na dosah koš, kam můžu rovnou vyhazovat odstřižky papírů a látek a jiný odpad.

    2. Co se týče webu, kurzů, starostí o děti (včetně bezplenkování miminka), domácnost, vaření a k tomu ještě rekonstrukce domu… Je toho hodně a ne vždy vše zvládám na jedničku, resp. nikdy nezvládám vše na jedničku. Je to o prioritách a především vědomém využití času. Priorita jsou pro mne samozřejmě děti a rodina. Nedovolím, aby strádali na úkor ničeho (úklidu, webu apod. …) Téměř denně vařím dvě teplá jídla a dětem se věnuji. Především dbám na tzv. kvalitní čas s dětmi, kdy s nimi jsem na 100%, ale rozhodně ne 100% času ;-). To ani se třemi dětmi nejde. Články a příspěvky do kurzu vznikají většinou buď hodně brzy ráno, kdy ještě děti spí nebo hodně pozdě večer, kdy děti už spí.
      Důležité pro mne bylo především uvědomění si, že pokud chci vše stíhat, musím říct jasné NE všemu, co dělat nechci, resp. co mi jen zabírá čas a nevede to k žádnému cíli. To je asi stěžejní, pokud chce člověk něčeho dosáhnout.
      Také mi hodně pomohlo uvědomění si, že čas strávený s dětmi úklidem je vlastně také hodnotný. Samozřejmě tak netrávíme celé dny, ale chci, aby při tom byly a účastnili se. U prvního dítěte jsem toto hodně zanedbala, protože jsem uklízela vždy, když spal a když byl vzhůru věnovala jsem se plně jemu ve smyslu her, kroužků,… Teď vím, že to nebylo dobře. Teď se snažím i s dětmi věnovat úklidu, hrám, tvoření, zpívání,… a vidím, že to jde krásně vše propojit. Ale netvrdím ani, že pořád uklízím (cílem by mělo být právě to, že se nebude pořád uklízet, ale vytvoří se prostředí a určité návyky, že to právě nebude třeba se tomu věnovat pořád) a ani, že mám pořád uklizeno ;-).

Komentáře nejsou povoleny.