Vánoce, Vánoce přicházejí – stresujme přátelé?

…a moje e-mailová schránka praská ve švech. Kromě opravdu důležitých e-mailů třeba od paní třídní učitelky o tom, kolik má syn přinést peněz a v čem přijít oblečený který den do školy na besídku, zpívání koled, do divadla, plavbu parníkem a kolik svačin si který den má přinést, se na mě valí všemožné akce a nabídky. Vlastně mi chodí dva typy e-mailů. Buď to jsou ty, které mi nabízí kdeco za zvýhodněné ceny a nebo takové, které mi radí, jak se vlastně na všechno kolem Vánoc vykašlat a zachovat si zdravý rozum.

Jenže, co když chci mít hezké svátky v uklizeném a svátečně naladěném bytě, s cukrovím,  kaprem a rybí polívkou a pod stromečkem pěkně zabalené dárky, o které si děti napsaly Ježíškovi a zároveň si chci zachovat zdravý rozum a zdraví vůbec? Ha, tak na to zdá se nikdo nepomyslel (nebo pomyslel a nenapsal mi o tom).

Pokud jste se doteď řídili radami, jak se na to všechno v podstatě vykašlat a najednou začínáte stresovat, že to vlastně chcete mít pěkné, asi už toho zas tolik za ten týden nezachráníte a abyste si ten zdravý rozum zachovali, napište si už jen pár priorit a den, do kdy je budete mít hotové (doporučuji nejpozději pátek, spíše středu). Myslím, že na seznamu nejspíš nebude úklid, protože i já bych ho měla prioritně o dost níž, než dárky, výzdobu, stromek, cukroví a kapra. Ale mám pro Vás tip na dárek k Vánocům, který by Vám mohl zaručit, že ten úklid už příští rok nebudete muset řešit a Vánoce budou opravdu klidnější. Navíc myslím, že by to mohl být i vhodný dárek, který nezabírá místo, obdarovaný nebude přemýšlet kam ho strčit, když se mu nelíbí, ale naopak mu pomůže udělat si ze svého bytu či domu zázemí, kde bude moci čerpat energii. Jedná se o vstupenky do mého e-kurzu Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy, o kterém se více dočtete ZDE.

Přeji Vám krásný adventní čas a kouzelné vánoční svátky, ať už máte uklizeno a napečeno či nikoli.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.