Kolik úložného prostoru potřebujeme?

Jak stárnu, přibývá mi dětí a s tím i spousty věcí, řeším tuto otázku čím dál tím častěji. I s ohledem na to, že se budeme stěhovat do domu. Jak je to lákavé – tolik místa, kam uložit věci. Ale opravdu to chci? Chci si zaskládat půlku domu věcmi?

V prvním běhu e-kurzu Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy nyní procházíme ložnici a já se pustila do studia feng šuej a tam mě to trklo. Neustále přemýšlíme, kam co uložit. Zaskládáváme si pokoje až do stropu a dáváme věci do šuplíků postele – a ve finále i máme radost, jak jsme to dobře vymysleli. Co ale v kurzu radím je, věci probírat. Dřív, než začneme vymýšlet důmyslné úložné systémy, zamysleme se nad tím, co opravdu chceme skladovat a proč. Běžte se podívat do všech těch skříní, krabic, šuplíků. Co tam máte? Kdy jste to naposled použili? Proč to uchováváte?Také už jste někdy byli na dovolené někde v apartmánu s kuchyní? Já si vždycky na takové dovolené řeknu, k čemu mám ty krámy doma, vždyť tady jsem úplně spokojená. Je tam jednoduché ale praktické vybavení kuchyně, pár hraček, pár knížek. Trávíme čas venku a je nám dobře. Tak k čemu já mám plný byt věcí?

Myslím si, že jediná životní etapa, kdy člověk potřebuje mít víc věcí je, když má malé děti. To je pak spousta věcí, které jsou velké a jsou potřeba – kočárek, golfky, cestovní postýlka, vanička, pleny, různé velkkosti oblečení (pokud máme více dětí a dědí po sobě), ale ani to není nutnost. Pak už je to o prioritách.

Pojďme si říct, čím si tak nejčastěji zaskládáváme byt a zamysleme se nad tím, proč?:

  • Oblečení po dětech, těhotenské oblečení – pokud už další děti neplánujeme, nabízí se otázka, proč si ho necháváme. Jedním z důvodů může být, že si říkáme – co kdyby se ještě náhodou? Pokud si ho z tohoto důvodu necháváte – dejte ho pryč. Věřte, že když byste náhodou ještě otěhotněla, oblečení na sebe i děti seženete. Případně můžete oblečení nabídnout v rodině nebo nějaké blízké kamarádce, která ještě dítě plánuje. trošku tím vyzrajete na tu část Vás, která má strach. Řekněte si, že kyž by pak bylo potřeba, můžete si o něj zase říct ;-).Pokud si toto oblečení necháváte z nostalgie a pro budoucí generace, popřemýšlejte o tom hlouběji. Já se třeba i trochu bojím, nechávat si oblečení po dětech pro další generace i proto, že nevím, jak se budu cítit, až budu za 20-30 let procházet naše oblíbené oblečky. Nebude mi smutno, že už nemám malé miminko? Nicméně z nostalgie si pár kousků nechám. Naštěstí to za mě vyřešil fakt, že na holčičky jsem měla většinu oblečení půjčených, takže si nechám opravdu jen pár nejoblíbenějších kousků, které jsme jim pořídili my nebo prarodiče třeba na cestách.
    Pokud si necháváte všechny ty kombinézy, svetry, bundy a kulichy pro příští generace – nedělejte to. Věřte mi, že Vaše děti Vám za to nakonec nejspíš ani nebudou vděčni. Nevíte, jaká bude situace a jestli třeba Vaše děti vůbec budou mít děti, případně toho správného pohlaví ;-). Darujte to někomu, kdo to upotřebí teď.

Co má smysl nechávat? Já si třeba nechám pro další generace krásné zavinovačky, které mám od své babičky. Pak svetřík, který jsem pletla a ještě pár věcí, které mi připomenou ten krásný čas s miminkama.

  • Věci pro své vysněné já  – jsou to všechny věci, které máte, protože byste rádi něco dělali – může to být materiál pro nějaké tvůrčí činnosti nebo třeba zavařovací sklenice. Tohle je tedy můj největší problém. Materiálu k šití, pletení a výtvarným činnostem mám plnou velkou skříň v předsíni. Před pár lety jsem šila opravdu denně na zakázku i pro nás, ale teď už na to nemám čas. Věci si nechávám pro tvoření s dětmi, ale pokud na to nemáte místo, doporučuji se toho nějakým způsobem zbavit. Jedna má klientka mi řekla, jak když přestala šít, odprodala veškerý mteriál velice levně paní v invalidním důchodu, která se šitím živí.Často nemáme reálné představy o tom, co všechno se dá stíhat. Nebo alespoň já mám často problém v tomto směru uvažovat racionálně a často se vznáším někde ve hvězdách a sním si o všem, co bych ráda dělala.
    Pokud je ale Vaše vysněné já důležité a chcete mu dopřát prostor, popřemýšlejte, jak to udělat. Možná se zbavíte jiných věcí, abyste mohli dělat to, co Vás těší nebo co už dlouho chcete dělat.
  • Několik stejných věcí – ať už jste je pořídili proto, že jste tu původní nemohli najít nebo zapomněli, že už jednu máte nebo  jich máte víc pro případ, že ta druhá nebude k dispozici. Řeknu Vám, co se mi nedávno stalo. Měli jsme spoustu lahviček pro naši nejmenší na pití. Jeden večer jsem vzala všechny savičky, že je vyvařím. No ano, zapomněla jsem na to a všechny jsem spálila. Tenkrát jsem napsala do skupiny sousedské vypomoci a ještě v devět večer zajela pro darovanou lahvičku. A od té doby máme jednu a je to úžasné. Už ji neztrácíme a je stále čistá. A to stejné mi teď potvrdila kamarádka. Divila jsem se, že má na miminko jen jeden dudlík. A ona mi řekla: „Když jsem jich měla víc, byly stejně pořád všechny ztracený“ a potvrdila mi to, co zažívám já neustále. Máme dudlíků hodně, ale stejně je pořád hledáme.Zní to možná nelogicky, ale čím míň věcí budete mít, tím o nich budete mít lepší přehled, budete je mít čisté a uklizené.

 

  • Zbytečné nádobí – pánve, hrnce a pečící formy, které nepoužíváte někomu darujte. Když je budete někdy v budoucnu potřebovat, můžete si je vždy pořídit. A nebo si pořídíte nějaké vhodnější.

 

  • Sportovní vybavení – to nejspíš budete opravdu potřebovat a budete muset vymyslet, kam ho dát. Pokud ale neděláte sport často a jedete třrba jen jednou za sezónu na lyže, nemá smysl, abyste měli všichni všechno vybavení a tak před koupí dalšího popřemýšlejte, zda by nebylo lepší si ho na ten víkend půjčit až na místě v půjčovně.

 

  • Věci rozbité či nedokončené – možná Vás překvapí, kolik jich doma budete mít. Takových těch, co si říkáte, že jednou spravíte, že je to škoda vyhodit. Zapište si všechny tyto věci a datum, do kdy je opravíte. Když to do té dobny nestihnete, vyhoďte je. Jen Vám zabírají prostor.

Vše, co Vám doma jen tak leží, Vám ubírá energii a prostor a cena, kterou za tyto zbytné věci platíte je příliš vysoká. Vpusťte si domů čerstvou energii a spolu s ní se zbavte všeho, co už Vám neslouží. Co je rozbité vyhoďte a pro zbytek můžete najít člověka, kterému to udělá radost.

Více inspirace pro to, jak si uspořádat domov a k čemu mají sloužit jednotlivé místnosti najdete v mém e-booku Jak vytvořit útulný domov.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.