Uklízení nás musí bavit

Aby se z uklízení nestala otravná povinnost, kterou jsme nesnášely už jako děti, musíme najít způsob, jak uklízet s lehkostí a jak si úklid zpříjemnit. Dnes Vám přináším pár tipů, jak si z povinnosti udělat zábavu.

Vypněte v sobě to dítě, které nechce, ale musí

Asi většina z nás jako malá doma uklízela. Zrovna včera jsme se o tom bavily s kamarádkami. Bylo na to vyhrazené sobotní dopoledne a zapojila se celá rodina. A taky jsme se shodly na tom, jak jsme to nenáviděly.

Já měla na starosti podlahy a můžu Vám říct, že do dneška s tím v sobě občas bojuji. Když si ale řeknu: „Teď už nejsem malá holka, dělám to proto, že chci a těším se na tu krásnou bílou dlažbu v kuchyni“, je to najednou úplně jiné a občas mě to i baví.

Možná se i ve vás u některých činností podvědomě zapne odpor, protože se vám vybaví, jak jste jako malé děti musely – mýt nádobí, utírat prach, … A může to být i opravdu silný odpor. Na druhou stranu – zkuste z toho vytěžit, že máte praxi. Možná vás to teď nebaví, ale je pravděpodobné, že zrovna tahle činnost vám jde opravdu dobře. Pusťte se do ní příště s tím vědomím, že jste v tom dobré a že už nejste malé holky a děláte to teď pro sebe.

Udělejte si z práce zábavu

Já třeba hrozně ráda žehlím. A proč? Počkám s tím, až budu doma sama nebo až budou děti spát, pustím si film a u toho žehlím. Pro mě je to teď úplný svátek.

Na podlahu v kuchyni jsem si pořídila myčku podlah. Držím ji v jedné ruce a v druhé knížku a čtu si. Pohybuje se s ní pozvolna, tak to jde líp, než třeba u vysávání, ale u toho by to šlo asi také.

Přemýšlejte, jak si i z jiných činností udělat čas pro sebe.

Nenechte nepořádek zajít příliš daleko

Ano, když se nakupí větší nepořádek, už se nám do uklízení moc nechce. Nevíme, kde začít a i když někde uklízíme, není to vlastně skoro vidět a tak často pomalu ani nezačínáme.

Stejně tak je dobré pochopit, že úklid není jen nějaká samozřejmost, co se dělá jen tak mimochodem a měly bychom si na něj nechat dostatek času. Stále častěji vídám na sociálních sítích názory, že myje myčka, pere pračka, jídlo je uvařené do 20 minut, … Je to nesmysl a já vždycky přemýšlím, proč to ty ženy píší.

Zkrátka – úklid a vaření není něco, co bychom měly zvládat během pár minut denně, jak to někdy může vypadat. Počítejte s tím, stopujte si třeba pár dní, kolik času Vám zabere uklidit kuchyň po večeři, pověsit prádlo, uvařit byť i rychlé jídlo, … a pak s tím časem do dalších dní počítejte.

Pusťte se do toho

Chaos a nepořádek nám ubírají energii a proto – i když máte třeba právě teď nahromaděný větší nepořádek, moje rada zní – pusťte se do toho. Je skoro jedno, kde začnete. Uvidíte, že se postupně začne uvolňovat energie na to úklid dokončit a vás to začne bavit.

A pokud na to nechcete být samy, přidejte se k nám. Vytvořila jsem během šesti let celou síť podpory, která Vás nenechá spadnout, když to budete chtít vzdát. Kdykoli se můžete připojit do skupiny Útulný domov s Helenou Procházkovou, od února do května pro Vás mám e-mailovou podporu pro jarní úklid, a pětkrát do roka intenzivní týdenní nebo 14denní úklidový minikurz „Týden pro Váš domov“ – zjistěte si, kdy začíná další běh >>>TADY. Z mých velkých kurzů se právě té radosti věnuje program JOYLO HOME, pro všechny, pro které není úklid v životě prioritou, ale přesto chtějí žít v útulném domově, ve kterém jim bude dobře. Program, který Vám dodá chuť a radost do každého dne a pomůže vytvořit minimální program péče o Vaši domácnost tak, abyste s tam cítila dobře. Více o tomto programu najdete >>>>>TADY

Pojměte to formou hry

Použijte fantazii a pohrajte si. Zapojte ostatní členy rodiny. Vsaďte se s dětmi, kdo uklidí dřív – jestli vy nádobí, manžel koupelnu nebo ony svůj pokojík. (A pak děti nechte vyhrát, pokud se snaží a jsou ještě malé ;-))

Vylepte na lednici úkoly, které je potřeba udělat a kdo ho udělá, napíše své jméno k danému úkolu. Kdo jich za týden nasbírá nejvíc, dostane největší odměnu – a všichni, kdo se zapojí dostanou také nějakou menší odměnu.

Kdykoli je třeba s něčím pohnout, vyvěste na lednici seznam úkolů a společně si rozdělte, kdo co udělá (ať si každý vybere) a pak třeba, když to dokončíte, můžete si jako rodina zajít na oběd nebo na zmrzlinu.

Nezapomeňte, že motivace by měla být POZITIVNÍ! Tresty spíš nedoporučuji, pokud chcete, aby to zůstala zábava. 

A pokud je nějaký úkol, do kterého se dlouhodobě nikomu nechce, můžete zvolit i formu finanční odměny u větších dětí.

Moc bych si přála, aby tento článek přinesl nějaké změny v pojetí úklidu a péče o domácnost. Aby se z toho stala hra a radost a naše děti už úklid nemusely vnímat tak negativně, jako jsme to měly my jako děti.

Pokud hledáte další inspiraci a motivaci, jsem tu pro vás, přidejte se do skupiny „Útulný domov s Helenou Procházkovou“.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

  1. Přemýšlím, že se do kurzu přihlásím. Jen váhám, zda nyní a nebo později, pokud bude na podzim. Jsme krátce v novém bytě. Máme 20 měsíčního syna a v této době žádné hlídání. Děkuji Martina Slezáková

Komentáře nejsou povoleny.