Jak se dělá útulno!

Šárka Pailová :

Když k nám přijde někdo na návštěvu, často slýchám, že to doma máme útulné.

Kdysi jsem si myslela, že to tak mají všichni. Časem mi došlo, že je to dar, dovednost, že mám cit pro barvy, kombinace, že vím, jak to dát dohromady, aby to bylo útulné, krásné, funkční. Stejně jako má někdo třeba hudební sluch. Potom jsem si dlouho myslela, že je to nepřenosné, že jim to doma můžu hezky vyzdobit, ale ne je to naučit. Nakonec jsem ale přišla na to, že to přenosné je 😉

Stačí se řídit několika pravidly, svým vkusem a intuicí a jde to.

První důležitou věcí jsou MATERIÁLY, mnohem útulněji působí přírodní věci jako dřevo, kámen, sklo, kov, než umělá hmota. A tak pokud zařizujete svoje bydlení nové, dbejte na přírodní materiály! Ano jsou většinou v úplně jiné cenové kategorii, ale budou Vám dělat společnost často celý zbytek Vašeho života každý den. Dřevěné podlahy, pracovní deska z kamene, dřevěný nábytek, rámy oken… to vše jsou velké investice, které se ale vyplatí.

Další důležitou věcí je VOLBA BAREV. Pokud máte pro barvy cit a jste si jisti svou volbou, jděte do nich. Při barevných stěnách dávejte tmavé barvy na stěny, kam dopadá světlo. Pokud si nejste jisti, nechte stěny bílé a barevné si zvolte doplňky, které se snáze vymění. Útulný může být i pokoj jemně barevně laděný, barvy nejsou podmínkou, ale dokážou zázraky.

KVĚTINY jsou důležitou součástí útulného domova. Pokud nejste zdatný pěstitel, nechte si v květinářství poradit a zvolte nějaké nenáročné druhy. V kuchyni vypadají krásně bylinky, na stůl si můžete koupit řezanou květinu do vázy a o krásu a útulno je postaráno. Nebo si ji natrhejte na zahradě nebo na louce 😉

SVĚTLO je další věc, které je potřeba si všimnout. Pusťte denní světlo do svého příbytku, odtáhněte žaluzie a záclony, otevřete okna. Když jsou dny krátké pomozte si  světlem umělým. Lépe vypadá světlo žluté než bílé, k útulnu pomohou lampy, světelné řetězy a svíčky. Krásně vypadají lucerny.

Dalším vaším pomocníkem je VŮNĚ. Nejsem ale příznivce umělých osvěžovačů vzduchu. Mám ráda éterické oleje, dávám je do misky s vodou v koupelně, ložnici i na WC. Používám jednodruhové, nejraději citrusy, levanduli, v zimě hřebíček a skořici. Éterické oleje přidávám také do vody na vytírání.

Už dávno nekupuji DOPLŇKY jen tak. Vše, co doma máme má svůj příběh. Je to spojeno s nějakou cestou, oblíbeným místem, mnoho věcí donesou děti z procházek (kamínky, ulity atd.) Výzdoba se mění podle ročních období a zvyků, které k tomu patří.

Jsem zdobič, moje domácnost je domovem a prioritou číslo jedna je útulno, vlídno a pohodlno.

Mám to tak odjakživa,  a protože pořádek, uklizeno a  srovnáno  je až daleko za tím, není to u nás jako ze žurnálu. A tak jsem ráda, když přijde jednou za čas kurz Týden pro Váš domov a já to doma se sdílenou energií vygruntuji. Úklid je totiž základ. Aby mohla energie fungovat a proudit, aby krása věcí vynikala, abyste doma mohli normálně fungovat. Je to stejné jako to, že se musíte umýt a vyčistit si zuby. Bez toho by to nebylo ono ani v těch nejkrásnějších šatech a s úžasným make-upem. A tak je potřeba občas vygruntovat.

Jestli máte stejný pocit jako já, přidejte se k dalšímu běhu Týdne pro Váš domov. Pojďte do toho s námi!

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.