4-6 rajčat
cibule (nemusí být)
česnek (nemusí být)
oregáno, bazalka (sušené nebo čerstvé)
olivový olej
sůl
rajčatové pyré nebo krájená rajčata konzervovaná (nemusí být)
můžete přidat olivy
Pokud chcete, můžete rajčata spařit a loupat, ale není to nutné. Nakrájíme je na kostičky.
Cibuli nakrájíme na drobno, česnek pokrájíme buď na drobné kostičky nebo na plátky.
Na pánvičce rozpálíme olivový olej, na něm osmahneme cibulku do sklovata, přidáme česnek a necháme provonět, poté přidáme pokrájená rajčata, lehce osolíme, pokud používáme sušené bylinky přidáme spolu s rajčaty, a orestujeme.
Poté můžeme přidat pokrájené olivy a případně rajčatový protlak nebo konzervovaná rajčata a případně čerstvé bylinky. Necháme prohřát a můžeme podávat s těstovinami a parmezánem nebo pecorinem.
Dobrá je také varianta bez cibule (pro malé děti můžete i bez česneku). V létě přidávám ještě cuketu a je to jedno z mých nejoblíbenějších letních jídel.
Těhotenství, kojení a malé děti:
V těhotenství omezte množství bazalky nebo ji úplně vynechte. Při kojení si uvařte variantu bez cibule a česneku, třeba právě s cuketou.