Moje asi úplně nejoblíbenější vánoční cukroví. A za ty roky jsem snad i doladila správnou velikost. Dřív jsem dělávala hodně malinké, pak jsem je trochu zvětšila, ale jen tak, aby byly stále pěkně křupavé. Těsto připravuji ze směsi hladké a pšeničné celozrnné mouky a používám třtinový cukr. Přijde mi, že tak mají rohlíčky plnější chuť.
25 dkg hladké mouky (já dávám 17 dkg hladké a 8 dkg pšeničné celozrnné)
18 dkg másla
7 dkg cukru (já dávám třtinový, ale s moučkovým se vám bude s těstem lépe pracovat)
11 dkg mletých ořechů
Na vále vypracujeme těsto a dáme na chvíli odležet do lednice. Poté vždy z části těsta vyválíme asi 1 cm tenkého hada a odkrajujeme cca 5 cm dlouhé kousky, ze kterých tvarujeme rohlíčky.
Na plech skládáme v dostatečném odstupu, počítejme, že hodně nabydou.
Pečeme na 180°C dozlatova
Po vytažení necháme chvilku vychladnout, aby se nelámaly a pak, ještě hodně teplé, obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru (případně moučkového cukru ochuceného práškem z vanilkového lusku).