Pečená zelenina

Na tento recept můžete využít různé druhy zeleniny podle chuti. Je to výborné pozdně letní a podzimní jídlo, vhodné také v zimním období. Uvedenou zeleninu v tomto receptu berte jen jako vodítko. Celkové množství – do většího pekáče. Hodí se jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu (především hovězímu či jehněčímu), případně ve velkém jako pohoštění pro větší návštěvu.

brambory
červená řepa
mrkev
petržel
celer
cibule
olivový olej
sůl
čerstvé bylinky
ocet balsamico (nemusí být)

Do pekáče nalijeme trochu olivového oleje.
Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky, dáme do pekáče, osolíme, přidáme posekané bylinky (saturejka, rozmarýn, tymián, mateřídouška, apod. …), zalijeme olejem a rukou promísíme. Můžeme zalít také balsamicovým octem (cca 3-4 lžíce, dle chuti).

Pečeme na 180-200°C, až je zelenina dostatečně propečená (cca 1-1,5 hodiny)

Můžeme přidat také česnek nebo oblíbené koření. Zeleninu můžeme libovolně obměňovat podle toho, co zrovna dozrává.

Těhotenství, kojení a malé děti:

Velice vhodné pro malé děti a těhotné; při kojení miminek se vyhneme nadýmavé zelenině, cibuli a česneku.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.