Kdo by neznal linecké. U nás ho pečeme nejen na Vánoce, ale i jako máslové sušenky pro děti na procházky během celého roku.
28 dkg hladké mouky
21 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
1 vejce
cca 1 lžička citrónové kůry (z chemicky neošetřeného citrónu)
Mouku i cukr prosijeme na vál (prosívám u každého cukroví), přidáme na jemno nastrouhanou citrónovou kůru, nastrouhané máslo a vejce a zpracujeme na těsto, které necháme odležet v lednici.
Vyválíme středně tenký plát a vykrajujeme. Než jsem měla děti, bylo moje linecké jednotvárné, jen samá kolečka, maximálně nějaká kytička nebo hvězdička. Teď se nebojíme žádných tvarů a když se doprostřed nevejde kolečko, lepíme na sebe bez kolečka. 😉
Děti vykrajování moc baví a já se naučila nehledět tolik na perfektní výsledek či čistotu kuchyně, ale na tu zábavu u toho. Dokonalá kolečka s dírkou přesně uprostřed si budu zas tvořit, až děti vyrostou. 🙂