Z běžného pečiva dělám raději tvarohovou žemlovku, ale z vánočky mám ráda tuto variantu bez tvarohu. Množství dle toho, kolik vánočky vám zbylo.
zbylá vánočka
jablka
rozinky
ořechy
skořice
cukr
trocha rumu
mléko
máslo
1-2 vejce
Zapékací mísu vymažeme máslem.
Vánočku nakrájíme na plátky. 1/3 namočíme rychle v mléce a klademe do zapékací mísy namočenou stranou dolu.
Jablka nastrouháme na hrubo (nebo nakrájíme na tenké plátky) a klademe do zapékací mísy na vrstvu vánočky. Posypeme propranými rozinkami, posekanými ořechy. trochou skořice a cukrem a zakapeme rozpuštěným máslem s troškou rumu.
Poté poklademe plátky vánočky smočené v mléce a opět následuje vrstva jablek, rozinky, ořechy, skořice, cukr, máslo s rumem a navrch opět vánočka (namočenou stranou dolu).
Na tu dáme plátky másla a zalijeme 1-2 vejci rozšlehanými s trochou mléka nebo smetany.
Pečeme do zlatova na 160-180°C.