Přiznávám se, že toto tradiční smažené cukroví se chystám dělat poprvé.
280 g mouky
140 g másla
1/4 lžičky soli
10 g cukru
100 g kysané smetany
pár kapek citronové šťávy nebo lžíce bílého vína
2 žloutky
sádlo nebo olej na smažení (bude ho potřeba hodně)
moučkový a vanilkový cukr na obalování, může být i s trochou skořice
Na vále si připravíme těsto, které důkladně zpracujeme a dáme do lednice odpočinout alespoň na půl hodiny, ale lépe tak na 2 hodiny.
Z těsta vyválíme plát asi 4 mm tlustý a rádýlkem vykrajujeme čtverce nebo obdélníky, které uvnitř ještě 2x nařízneme.
Smažíme v silné vrstvě sádla nebo oleje (do oleje můžeme přidat i máslo, ve kterém se tradičně smažívalo). Jen krátce, do růžova. Těsto by se mělo nafukovat.
Poté vyjmeme, necháme chvilku okapat a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, případně s trochou skořice.