Boží milosti

Přiznávám se, že toto tradiční smažené cukroví se chystám dělat poprvé.

280 g mouky
140 g másla
1/4 lžičky soli
10 g cukru
100 g kysané smetany
pár kapek citronové šťávy nebo lžíce bílého vína
2 žloutky

sádlo nebo olej na smažení (bude ho potřeba hodně)

moučkový a vanilkový cukr na obalování, může být i s trochou skořice

Na vále si připravíme těsto, které důkladně zpracujeme a dáme do lednice odpočinout alespoň na půl hodiny, ale lépe tak na 2 hodiny.

Z těsta vyválíme plát asi 4 mm tlustý a rádýlkem vykrajujeme čtverce nebo obdélníky, které uvnitř ještě 2x nařízneme.

Smažíme v silné vrstvě sádla nebo oleje (do oleje můžeme přidat i máslo, ve kterém se tradičně smažívalo). Jen krátce, do růžova. Těsto by se mělo nafukovat.

Poté vyjmeme, necháme chvilku okapat a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, případně s trochou skořice.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.