Koblihy

V mé oblíbené Zlaté úsporné kuchařce od Anuše Kejřové jsou hned 4 recepty na koblihy. Jeden jsem pro vás vybrala i s důkladným popisem přípravy.

1/2 kg mouky (hladké nebo napůl s polohrubou)
4 dkg moučkového cukru
6 lžic mléka
3 dkg kvasnic
2 lžičky cukru krystal
citrónová kůra
4-5 žloutků
2 šálky mléka
1 lžíce rumu
6 dkg másla
marmeláda
špetka soli

Na smažení:
1/2 kg přeškvařeného másla (případně můžete použít olej nebo sádlo)
2-3 kapky růžového oleje nebo pár plátků šípkových růží (nemusí být 😉

Do 6 lžic vlažného mléka dáme 3 dkg kvasnic se dvěma lžičkami cukru krystal a necháme je na teplém místě zkynouti. Mouku, 2 lžíce práškového cukru, špetku soli a trochu citrónové nebo pomerančové kůry necháme na teplém místě ohřáti a pak do toho nalijeme vykynuté kvasnice, přidáme 4-5 žloutků ve vlažném mléce (asi 2 šálky) rozmíchaných, 1 lžíci rumu nebo punče, 3 lžíce rozpuštěného másla a umícháme to v řidší těsto, které důkladně vyfámujeme vařečkou nebo elektrickým hnětačem, až se tvoří bubliny.

Pak je posypeme trochu moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na kamnech kynouti (asi hodinu). Zkynuté těsto na pomoučeném vále na prst tence vyválíme a tvořítkem (nebo skleničkou) z něho vykrajujeme koblihy. Doprostřed dáme vždy kousek husté zavařeniny, druhým koláčkem přikryjeme, kraje prsty přitlačíme a znovu, o něco menším tvořítkem vykrajujeme. Takto upravené koblihy necháme čistou utěrkou přikryté na vále asi 3/4 hodiny dokynouti. je dobře koblihy mezi kynutím obrátiti, aby stejnoměrně vykynuly.

Vykynuté dáme (vrchem dospodu) do hrnce s dostatkem dobře rozpáleného omastku smažiti, poklicí je pokryjeme, aby se udělaly bílé obroučky. Na druhé straně smažíme již odkryté. Smažíme je po obou stranách do růžova. Usmažené vyjmeme dírkovanou lžicí, aby z nich omastek dobře mohl odkapati a klademe je na mísu vedle sebe.

Dobrá kobliha se má, smačkne-li se prsty, opět narovnati. Připálíme-li omastek, vhodíme do něho na kousky nakrájenou mrkev, která špatnou chuť omastku zlepší. Také se do omastku dávají 2-3 kapky růžového oleje, anebo též několik růžových lístků, čímž koblihy nabudou jemné vůně.

Odkrojky těsta dáme zpět do mísy, přidáme do toho hrst rozinek v teplé vodě dobře opraných a osušených, pak těsto řádně vařečkou vypracujeme, dáme na vál a uděláme z něho velkou šišku. Tuto rozkrájíme na menší kousky, uděláme malé šišky a necháme vykynouti. Vykynuté v omastku dozlatova smažíme.

Koblihy i šišky sypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.