Jahodové tartarletky

jahodové tertarletkyKonečně je tu opět čas jahod. Upéct si jahodové tartarletky se chystám asi dva roky od chvíle, kdy jsem si na ně koupila formy. A včera konečně nastal ten správný čas. Byly vynikající. Pokud se právě věnujete úklidu a přetváření Vašeho domova podle mé e-knížky „Jak vytvořit útulný domov“ vězte, že to kouzlo útulného domova a spokojeného života nespočívá jen v úklidu, ale i v takových maličkostech, jakou je právě třeba lahodný zákusek ke kávě. Tak se na chvíli zastavte a vychutnejte si ho.

Na 6 tartarletek budete potřebovat:

křehké těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
50g moučkového cukru
1 vejce
špetka soli

lehká pudingová náplň:
3 dl mléka
40 g cukru
1 sáček vanilkového pudingu
4 lžíce zakysané smetany

jahody

Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko a na mouku kolem nastrouháme máslo (může být v kombinaci s Herou). Rukama vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na 30 minut odpočinout do ledničky.

Mezitím si připravíme náplň:
2 dl mléka svaříme s cukrem. V 1 dl mléka rozpustíme pudingový prášek a vlijeme do vroucího mléka s cukrem. Za stálého míchání vaříme ještě asi 1 minutu na slabém plameni. Do hotového pudingu vmícháme zakysanou smetanu.

Odleželé těsto vyválíme na placku asi 1 cm tlustou. Formičkami vykrájíme kolečka. Ty pak vložíme do máslem vymazaných formiček a prsty stlačíme k okrajům a trochu vytáhneme nahoru. Propícháme vidličkou nebo párátkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C do zlatova (asi 15 – 20 min).

Vychladlé korpusy vyklopíme, naplníme pudingovým krémem a bohatě ozdobíme nakrájenými jahodami. Podle chuti můžeme před podáváním pocukrovat.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.