Ukliďte si koupelnu (2-5 hodin)

koupelnaJak jsme si již řekli v e-knížce „Jak vytvořit útulný domov„, pro spokojený život je mimo jiné důležité, aby místa, na kterých trávíme odpočinkový čas na nás působila uklidňujícím dojmem. Dnes se chci zaměřit na koupelnu. Místo, které by na nás po ránu mělo působit svěžím dojmem a nabít nás energií a zároveň bychom měli mít možnost se zde večer zklidnit a naladit na klidný spánek.

Jak toho docílit? Každý si nejspíš najde svůj recept. Ale důležité pro obojí je čistota a vzdušnost. Samozřejmostí pak je sladění barev, o kterém se více můžete dočíst ve výše zmíněné e-knížce. Do barvy slaďte předložku k vaně, ručníky, župany a žínky.

kytkaJak už jistě víte, nejsem zastánce minimalistické domácnosti a nemyslím si, že cílem je mít co nejméně věcí. Proto také máme tolik věcí na vaně. Uznávám, že je pak údržba náročnější, nicméně vše, co tam je, používáme. Jak jsem již zmínila, koupel či sprcha mi slouží k načerpání energie či navození atmosféry. Někdy mám chuť mýt se lehkým sprchovým gelem s ovocnou vůní, jindy zase jemným mandlovým. Možná Vám pro navození atmosféry ale lépe poslouží vonné svíčky a mýdlo Vám bude stačit jedno. To je na Vás. Určitě se Vám pak bude lépe mýt vana. Ani v koupelně byste neměli zapomínat na výzdobu. Ale nepřehánějte to, ať je pro Vás snadné udržovat koupelnu v čistotě. Jak jste si mohli všimnout, miluji květiny a tak nechybí malá vázička ani v koupelně. Trhám do ní většinou květy z truhlíků za okny.

A jak si koupelnu uklidit? K většímu úklidu budete potřebovat:

  • kartáč se zkosenými štětinami na spáry
  • starý kartáček na zuby
  • hadříky na zrcadla nebo jelenici
  • houbičkuuklid
  • hadříky, hadr na podlahu
  • úzký kulatý kartáč na odpady
  • octovou vodu nebo octový čistič
  • tekutý písek
  • prostředek na nerez
  • můžete použít leštěnku na podlahu a obklady

Pokud je to potřeba vyčistěte odpad. Nelijte do odpadu drahé neekologické prostředky na ucpané odpadky. Zkrátka, když je to potřeba (cca 1 za rok až 2 roky) rozmontujte odpad a mechanicky ho vyčistěte. Uvidíte, že Vám pak vydrží čistý déle. Stejným způsobem čistím i odpad u vany (to stačí jednou za několik let) a odpad u dřezu.

Umyjte obklady. Kartáčem a kartáčkem vydrhněte spáry a umyjte dlaždičky. Můžete použít speciální prostředky na obklady, ale postačí octová voda. Umyjte zrcadla. Stačí na to speciální hadříky na mytí a leštění zrcadel a oken bez čistících prostředků, jen s vodou. Na vyleštění můžete také použít přírodní jelenici. Vanu a umyvadlo umyjte tekutým pískem. Také spáry na podlaze vydrhněte kartáčem a umyjte podlahu. Vyměňte ručníky a předložku k vaně. Otřete i pračku, skříňky, dveře a nezapomeňte otřít prach na horních lištách obkladů…
uklidova skrinProtřiďte a ukliďte věci, které máte jen tak někde postavené. Ty, které tam patří otřete a srovnejte, zbytek ukliďte. Na umyvadle a na polici nad ním si nechte jen to, co opravdu denně potřebujete (kartáčky, pasta, holící strojky) a pokud Vám zbývá prostor, vytvořte si tam malou výzdobu. Na oči rozhodně nepatří úklidové a prací prostředky. Pokuste se pro ně vymyslet nějaké místo ve skříni. My máme v koupelně vysokou skříň s nastavitelnými policemi. Mimo pracích a úklidových prostředků zde máme ručníky, fén, hadry a potřeby pro úklid, náhradní mýdla, zubní pasty, …
V koupelně máme ještě otevřené police, kde máme především kosmetiku. Záleží samozřejmě na prostoru, který v koupelně máte. Můžete mít také skříňku pod umyvadlem. Já tam mám koš na látkové pleny.

umyvadloA jak koupelnu udržovat v čistotě? Často ji myjte. Není nic horšího, než usazená špína. Vytvořte si určité zvyky. Umyvadlo myjte každý den. Třeba večer po čištění zubů nebo, když se děti koupou a Vy jste u nich. Zabere to pár minut. Mějte po ruce ve skříňce prostředek, kterým umyvadlo myjete. Uvidíte, že za chvíli na to už nebudete muset myslet. A přidejte ještě něco. Po umytí umyvadla vlhkým hadříkem ještě setřete třeba pračku a víko koše. Když to budete dělat každý den, nezabere Vám to víc, jak 3-5 minut, protože zde nebudete mít usazenou špínu. Jednou týdně umyjte také zrcadlo a poličku nad umyvadlem a otřete světla. Vanu opláchněte po každém sprchování a jednou týdně ji důkladně umyjte.  Ručníky měňte nejdéle po týdnu a nechávejte důkladně proschnout, nejlépe na sluníčku. Předložku k vaně měňte tak po dvou týdnech. Mezi tím ji vyklepávejte a nechávejte proschnout ve slunečné dny na vzduchu. Do odpadů umyvadla a vany můžete jednou za čas preventivně nalít vodu s octem či sodou. Vymývejte odpadkový koš po každém vynesení a nechte vyschnout pokud možno na sluníčku. Pokud nemáte čas, vytřete ho alespoň antibakteriálními ubrousky. Jestliže máte malé děti a používáte papírové pleny, budete je pravděpodobně vyhazovat do koše v koupelně. Je to dle mého nejlepší řešení. Ať máte ale koš na pleny kdekoliv, ujistěte se, že dobře těsní, ať se Vašim útulným bytem neline nepříjemná vůně. Pokud dáváte děti na nočník, mějte také ve skříňce po ruce nějaký antibakteriální sprej, kterým nočník po použití pokaždé vystříkáte. Možná jste zvyklí na některé plochy v koupelně odkládat nejrůznější věci. Pak je vždy večer ukliďte na své místo, ať ráno můžete začít den ve svěží uklizené místnosti.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.