Jednadvacet dní

Jak jsem se nedávno někde dočetla, takovou dobu člověk potřebuje k osvojení si určitého návyku. Ponechme stranou, že k odnaučení těch dobrých návyků obvykle stačí doba mnohem kratší a naopak těch špatných zase většinou daleko delší doba a pojďme se na to podívat z té dobré stránky. 

Ať už si chcete osvojit jakýkoli návyk, bude vám k tomu stačit jen jednadvacet dní. Nebuďte na sebe (ani na jiné) naštvaní, když to ještě po dvou týdnech nebudete dělat automaticky a věřte, že za další týden už to tak bude. Není to skvělý pocit? Že třeba už za tři týdny uděláte každé ráno hned po probuzení automaticky 20 kliků nebo hned po večeři vytřete podlahu v kuchyni nebo po příchodu z práce si místo k televizi sednete ke knížce? Většina z nás asi má minimálně jednu oblast v životě, kterou by chtěla změnit nebo vylepšit. Ať už vás trápí špinavé umyvadlo, pár kilo navíc nebo se chcete více věnovat třeba hudbě, je snadné si postupně vybudovat návyky, kterými svých cílů snadno dosáhnete.

Pokud máte malé miminko, možná by vás zajímalo, jaké návyky by vám mohly usnadnit péči o domácnost. Píši o tom ve svém e-booku zdarma: Užívejte si miminko, neotročte domácnosti.

A jak návyky naučit děti? Postupně. Tři týdny jim denně připomínejte, že si mají třeba po příchodu uklidit boty. Nezlobte se, že to nedělají hned po pár dnech automaticky. Malé děti možná budou potřebovat více, než jen ty tři týdny, zvlášť pokud těch návyků k osvojení bude více najednou. Připomínejte jim mytí rukou po příchodu domů a před jídlem, úklid postele po probuzení,… Buďte laskaví a uvidíte, že i pro ně se to brzy stane zvykem, nad kterým nebudou muset přemýšlet. Dejte jim čas, však vy sami ho také potřebujete.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.