Guláš

Jednou se mě kamarádka ptala na tajemství fakt dobrého guláše. Myslím, že jich je několik:

  1. nádobí, ve kterém vaříte; Zapomeňte na papiňák a nádoby s nepřilnavým dnem. Ideální na guláš je to těžké černé smaltované nádobí s modrým vnitřkem. Je potřeba, aby se maso při osmahnutí lehce připeklo a po zalití vodou naopak tato připečená část vmíchala do omáčky a nepřipékala se dál. K tomu poslouží ono smaltované nádobí nejlépe.
  2. dostatek cibule; Někde jsem dokonce slyšela, že do guláše patří stejně cibule, jako masa. Já tolik nedávám, ale určitě alespoň 2, spíše 3 cibule na 750 g masa.
  3. hovězí kližka
  4. papriku přidávat až po zalití vodou, jinak se připeče a zhořkne.
  5. dlouhá doba dušení – minimálně 2 hodiny, spíš déle.
  6. nechte chutě rozležet; Tak to je možná to úplně nejdůležitější. Uvařte guláš den předem a nechte přes noc rozležet v chladné spíži.750 g hovězí kližky
    2-3 cibule
    olej nebo sádlo na osmahnutí
    sůl, pepř, paprika (pro děti jen sladká, pro dospělé může být i pálivá)
    trochu hladké mouky

Maso nakrájejte na kostky (o hraně asi 3 cm). Hladkou mouku smíchejte v talířku se solí a pepřem a maso v ní obalte.
Nakrájejte si cibuli nadrobno.
V hrnci rozpusťte sádlo nebo rozpalte olej a cibulku osmahněte až zesklovatí (nesmí hnědnout). Pak cibulku vyjměte, přidejte tuk a osmahněte zprudka maso, až se začne lehce připékat a hnědnout (to je pro výsledek důležité). Poté přidejte cibulku, přilijte vodu, okořeňte paprikou a důkladně vařečkou odstraňte ze dna hrnce napálenou mouku z masa a vmíchejte do omáčky. Přiklopte pokličkou, ztlumte vařič a duste 2-3 hodiny. Občas bude potřeba podlít, hlídejte, ať vody nemáte zbytečně moc a maso spíš nevaříte, ale dusíte. V průběhu můžete ještě dokořenit solí, pepřem či paprikou.
Po uvaření, můžete ještě do omáčky vmíchat hladkou mouku (cca 1 vrchovatou lžíci) rozmíchanou v hrnečku s trochou vody a ještě povařit tak 10-15 minut.
Nechte přes noc rozležet na chladnějším místě, ideálně ve spíži – raději, než v lednici.

Můžete podávat sypaný čerstvou cibulí s chlebem, případně s bramborovými nebo houskovými knedlíky, dětem také možno s těstovinami.

Těhotenství, kojení, malé děti

Pro děti připravujeme lehčeji kořeněné a méně solené. Vhodné v těhotenství, kvůli cibuli a koření není vhodné při kojení miminek do 6 měsíců.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.