Dýňová polévka, gomasio a pražená semínka

Dýňová polévka je jedna z našich úplně nejoblíbenějších u všech členů rodiny. Nebýt toho náročného porcování dýně, byla by i velice snadná na přípravu. Pro úspěch je důležité mít chuťově dobrou dýni, nejlépe vlastní (pro pěstování je ideální slunné místo na kompostu). Ale koupit se dají také velmi chutné. Z odrůd doporučuji dýni muškátovou, máslovou nebo hokaido, ale můžete použít jakoukoli (kromě těch okrasných :-)). Ač to u některých dýní není potřeba, já všechny dýně na polévku loupu. Je to znát jak na jemnější struktuře, tak na chuti.

Recept č. 1

Ty dobré dýně připravuji podle snadného receptu, který dá vyniknout jejich chuti. Přidává se pouze cibule a ani ta není nutná pro hodně malé děti a maminky kojící malá miminka.

1 dýně (nejlépe, máslová, muškátová nebo hokaido)
1 cibule
1-2 lžíce másla
1/2 – 1 smetana ke šlehání dle chuti
sůl
dýňová či slunečnicová semínka na posypání

Dýni naporcujeme, vydlabeme vnitřek se semínky, který se nevaří (semínka si můžeme nechat k dalšímu zpracování), oloupeme a nakrájíme na kostky. Toto je zdaleka nejtěžší část a doporučuji nechat si na ni dostatek času (mně to trvá asi 20-30 min).
Nakrájíme si cibuli a zpěníme ji na másle. Přidáme dýni a chvíli osmahneme, až bude vše krásně vonět (cca 5 min). Pozor, abyste nepřipálili cibulku, když tak přidejte trochu másla.
Zalijeme vodou, osolíme a vaříme do změknutí.
Odstavíme a necháme chvíli zchladnout. Poté umixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme přes jemné síto, vmícháme smetanu ke šlehání a můžeme podávat.

Na talíři sypeme opraženými dýňovými či slunečnicovými semínky či gomasiem (nasucho na pánvičce upražíme semínka, když začnou vonět a prasknou první semínka, přidáme mořskou sůl a ještě chvíli pražíme – pozor, aby se semínka nepřipálila – a pak společně utlučeme v hmoždíři). Gomasio se hodí, pokud vaříte pro malé děti polévku neslanou nebo jen s minimem soli (gomasio ani semínka malým dětem nedáváme, mohly by je vdechnout!).

Recept č. 2

Tento recept se hodí dobře k chuťově méně výrazným dýním. Polévka se doplní bramborem a zvýrazní zázvorem a na talíři pak osmahnutou anglickou slaninou.

1 dýně
1 cibule
zázvor dle chuti (cca 1-2 cm kořene)
1 větší brambor
1-2 lžíce másla
1/2 – 1 smetana ke šlehání dle chuti
muškátový oříšek
sůl
anglická slanina na posypání
případně dýňová či slunečnicová semínka na posypání

Dýni připravíme podle prvního receptu.
Nakrájíme si cibulku a zázvor na malé kostičky a osmahneme na másle. Po chvíli přidáme dýni a ještě osmahneme společně.
Zalijeme vodou, osolíme, přidáme brambor pokrájený na kostičky a nastrouháme tak špetku muškátového oříšku. Je chuťově výrazný, tak opravdu jen trošku.
Vaříme do změknutí, odstavíme, rozmixujeme a vmícháme smetanu ke šlehání.

Na talíři sypeme na drobno nakrájenou osmahnutou anglickou slaninou (nejlépe koupenou vcelku, abychom mohli nakrájet kostičky). Můžeme též sypat semínky či gomasiem jako u prvního receptu. Opět platí, že ani slaninu ani semínka nedáváme malým dětem!

Tip – co s vydlabanými semínky?

z vydlabané hmoty vyberte semínka. Je několik možností, jak je upražit. Buď je rozprostřete tak, jak jsou, na pečící papír (nebo na sádlem vymazaný plech), osolíte a upražíte v troubě dozlatova (až budou slupky nafouklé). Takto jsem to dělala já, ale dřevnatý obal zůstane tvrdý, tak to jako celek není tak chutné a spíš je potřeba to louskat mezi zuby.
Pro změknutí slupek se doporučuje vložit semínka do vroucí osolené vody a povařit 10 minut a pak ještě nechat ve slaném nálevu máčet 24 hodin. Pak můžete osolit a upražit v troubě nebo i na sádle na pánvi. Měly by pak být měkké a možné jíst vcelku. Určitě se to chystám vyzkoušet.

Těhotenství, kojení, malé děti

Jak jsem již zmínila, první recept je vhodný pro malé děti, ve variantě bez cibule a soli i pro ty úplně nejmenší a pro maminky kojící malá miminka. Opět zdůrazňuji, že MALÝM DĚTEM NEDÁVÁME ŽÁDNÁ SEMÍNKA! (mohly by je vdechnout) a ani slanina není vhodná. V těhotenství také raději volíme první recept, zázvor a muškátový oříšek se spíše nedoporučují, ač věřím, že zdravému těhotenství v tomto množství uškodit nemůžou.

Základní recept bez „Éček“. Ale pozor na dusitany, které se používají při výrobě uzenin, tedy i anglické slaniny (konkrétně dusitan draselný E249 a dusitan sodný E250). Jak těch opravdu zdravý škodlivých „Éček“ zas tolik není, tak zrovna tyhle dva jsou a jsou obsaženy jako konzervační látka asi ve většině prodávaných uzenin (alespoň já je našla ve všech, i v těch „pro děti“). Oba dusitany jsou spojovány s různými nežádoucími účinky od bolestí hlavy, tvorbu abnormálního hemoglobinu u nemluvňat (E250) až po vznik rakoviny, především u nejmenších dětí. Samozřejmě tím nechci říct, že když si malé dítě dá jednou za čas plátek šunky, bude mít rakovinu, jen si myslím, že je dobré malým dětem uzeniny nedávat nebo jen v minimálním množství kvůli nežádoucím účinkům dusitanů.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.