Bramborové knedlíky

Na knedlíky je potřeba dát vařit brambory den předem a nechat je pořádně vychladnout a vyschnout. Jinak bude těsto řídnout, rozvářet se a nebude se s ním dobře pracovat. Někdo doporučuje nepoužívat vůbec mouku, ale i místo ní dat dětskou krupičku, že jsou pak knedlíky jemnější. Také jsem se ve své staré kuchařce od babičky dočetla, že pro kypřejší knedlíky je možné použít místo dětské krupičky strouhanku. Ani jedno jsem zatím nezkoušela, ale chystám se k tomu.

1 kg brambor
16 lžic hrubé mouky
8 lžic dětské krupičky (případně krupice)
1 vejce
1 zarovnaná lžíce soli

Do velkého hrnce dáme vařit vodu.
Vychladlé oloupané brambory nastrouháme na jemno na vál a zpracujeme s ostatními ingrediencemi. Vypracujeme jako pěst tlusté (4-5 cm v průměru) knedlíky a vložíme do prudce vroucí osolené vody. Vařečkou odlepíme ode dna. Vaříme cca 13-15 minut (můžeme vyzkoušet rozkrojením jednoho knedlíku v půli, zda je těsto dovařené). Nevaříme zbytečně dlouho, aby se knedlíky nezačaly rozvářet.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Vhodné pro všechny. Moje děti je teda milujou. Proto možná ta divná kombinace s gulášem ;-).

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.