Bretaňský jablkový koláč z křehkého těsta

Bretaňský koláčTenhle koláč mi na podzim přijde vždycky k chuti. Pamatuji si, když jsem ho poprvé upekla v den, kdy jsem pak večer jela do porodnice porodit svoje první miminko. Tak u jeho vůně si vždy zavzpomínám. Je hodně sladký a je s jablky, proto se nejlépe hodí péci ho na podzim a případně v zimě.
Bretaňský koláč 1300g hladké mouky
70g moučkového cukru
150g másla
1 vejce
2 lžíce vody

Náplň:
1/2 kila jablek
50g krupicového cukru (nejlépe třtinového, dodá ještě lepší chuť a vůni)
1 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce rozinek
2 lžíce mandlových lupínků
50g másla
50g medu (může být i méně)

Mouku prosejeme na vál, přidáme špetku soli, moučkový cukr, máslo (pokrájené či nastrouhané nahrubo), vejce a vodu. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého uděláme bochánek, zabalíme do potravinové folie a dáme do chladničky na 2 hodiny odležet.
Mezitím si oloupeme jablka a pokrájíme je na plátky (měsíčky).

Bretaňský koláč 2Po odležení vložíme těsto do kulaté koláčové pečící formy s nízkým okrajem a rozválíme po celém obvodu. U krajů trochu zvedneme prsty. Propíchneme na pár místech vidličkou a vložíme do trouby předehřáté na 200°C a korpus si předpečeme asi 15 minut.

Poté ho vyndáme a hustě poklademe plátky jablek. Posypeme třtinovým a vanilkovým cukrem, opláchnutými rozinkami, mandlovými lupínky a poklademe tenkými plátky másla. Vložíme do trouby a dopečeme asi 45 minut na 180°C.

Hned po upečení potřeme ještě horký koláč trochou medu. Necháme ho trochu vychladnout, ale můžeme ho podávat ještě vlažný.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Tento koláč je velmi vhodný v těhotenství a při kojení. Dodává spoustu energie a neobsahuje kypřící prášek. Vhodný je i pro děti, ale těm malým odstraníme mandlové lupínky. A také pamatujme na to, že je hodně sladký.

Pokud používáte cukr vanilinový, počítejte s přítomností ochucovadla ethylvanilinu. Lepší variantou je mít po ruce domácí vanilkový cukr, který si snadno připravíte tak, že do dózy s cukrem vložíte rozříznutý vanilkový lusk a cukr dosypáváte, dokud aroma trvá. Rozinky doporučuji koupit nesířené. Pokud máte běžné, ošetřené oxidem siřičitým (E220), důkladně je propláchněte. Siřičitany patří mezi ta „špatná Éčka“ a mohou vyvolávat různé alergické reakce. jsou spojovány i s rozvojem astmatu.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.