Pečené kuře

pečené kuřePečené kuře mám moc ráda. Hlavně z praktických důvodů. Všem chutná, příprava je nenáročná a ještě pak zbude maso na rizoto nebo jiný pokrm. Správně upečené kuře by mělo být zlaté a šťavnaté. Jak na to?

kuře
2-3 cibule
sůl

Kuře nasolíme (spíš více), cibule oloupeme a rozčtvrtíme. Oboje rozprostřeme po pekáči a dáme přiklopené péct. Když cibule pustí šťávu, začneme jí kuře přelévat (pozor, vůbec nepodléváme vodou!). Tak po hodině a půl sundáme pokličku a dopečeme dozlatova odklopené ještě asi půl hodiny (průběžně přeléváme vypečenou šťávou).
Je možné kuře péct i v horkovzdušném režimu. Má pak krásně křupavou kůrku, ale je potřeba ho sníst hned po dopečení. V tomto případě kuře podléváme vodou.
Ke kuřeti můžeme kromě cibule přidat ještě jablka nebo třeba hrášek s mrkví.
Podáváme s bramborem či bramborovou kaší, na jaře a v létě se salátkem, v zimě s kompotem nebo kyselou okurkou.
Zbylé maso obereme a necháme v pekáčku. Druhý den přidáme zeleninu a uvařenou nesolenou rýži a vše osmahneme v pekáči, ve kterém se kuře peklo. Získáme tak výborné rizoto.
Těhotenství, kojení, malé děti:
Vhodné pro všechny (při kojení nejíme cibuli, se kterou se to peklo); pro malé děti méně solíme a podáváme bez kůže.
Bez „Éček“
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.