Rizoto

Rizoto u nás míváme skoro vždy poté, co peču kuře nebo jiné maso. Než jsem měla děti, milovala jsem bezmasé rizoto, ale to už mi teď neprojde.:-) Kluk chce vždy s masem, jako dělávala babička Lenka. Nicméně je to dětmi velmi oblíbený způsob, jak zpracovat zbylé maso.1 větší hrnek rýže (nejčastěji děláme z jasmínové)
zelenina dle chuti (nejčastěji mražená směs hrášku, kukuřice a mrkve, ale může být i rajčatové rizoto, případně mrkev a řapíkatý celer, brokolice, … zkrátka dle chuti)
zbylé pečené či vařené maso (případně můžete osmahnout syrové maso na pánvičce)
sůl

dále můžete různě obměňovat dle chuti a přidat něco z následujícího:
cibule, česnek, lučina, smetana, rajčatový protlak, koření (tymián, provensálské, bazalka,…)

Dejte si vařit rýži. Do tlustostěnného kastrolku nasypte odměřené množství propláchnuté rýže, jemně osolte (na 1 hrnek tak nejvýš 1/2 malé lžičky soli) a zalijte dvojnásobným množstvím vody). Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna pod pokličkou duste, dokud nezačne voda jen probublávat skrz. Když už vodu není vidět, vypněte a nechte pod pokličkou dojít.

Pokud připravujete rizoto z pečeného masa, použijte k jeho přípravě pekáček, ve kterém jste maso pekli a zapracujte tak do něj i výpek z masa. Pokud je potřeba, přidejte k němu trochu másla či oleje. Zpěňte na něm cibulku, případně česnek (pokud je chcete použít), poté přidejte kousky masa a zeleninu (pokud používáte rajčata, tak ty přidejte až po chvíli, kdy bude maso osmahnuté) a orestujte. Přidejte hotovou rýži a dochuťte vybranými čerstvými nebo sušenými bylinkami, případně přidejte lučinu, smetanu či rajčatový protlak.
Možná samozřejmě také bezmasá varianta, kdy se na cibulce a česneku osmahne zelenina a smíchá s uvařenou rýží.

Na talíři posypte strouhaným sýrem a podávejte s kyselou okurkou nebo čerstvými rajčaty.

Tip

Syrovou rýži před vařením osmahněte na másle a cibulce a pak zalijte dvojnásobným množstvím vody. Dále pokračujte, jak je popsáno výše. Případně také místo osmahnutí rýže na cibulce, můžete pro chuť dát k vaření rýže asi 1/8 cibule a plátek másla.

Těhotenství, kojení malé děti

Pokud kojíte malá miminka, vyhněte se cibuli, česneku a nadýmavé zelenině. Použijte raději mrkev, řapíkatý celer nebo rajčata. Pro malé děti můžete také vynechat cibuli a česnek, pokud jim nedělají dobře a do určitého věku nepodávejte s tvrdým sýrem (raději se žervé). Ač chuťově dobrý je tento recept také s taveným sýrem, tak tomu se určitě u malých dětí vyhněte úplně a i v těhotenství a při kojení omezte jeho používání.

Základní recept bez „Éček“.

 

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.