Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Když jsem kdysi viděla, jak připravuje úžasné consomé z volské oháňky Zdeněk Pohlreich, skoro se mi až tajil dech. Vonělo to skrz obrazovku až do pokoje a říkala jsem si, že to budu muset někdy taky zkusit. „Někdy“ ještě nepřišlo, ale něco jsem si z toho pořadu pro přípravu polévek vzala. Jednak skvělý trik s cibulí pro získání zlatavé barvy vývarů. Ta se jen omyje (neloupá) a osmahne či upeče dozlatova (on říká až skoro do černa, to jsem zatím raději nezkoušela). Pak také, že maso pro vývar je dobré předpéct v troubě. To se mi daří jen někdy (a zatím jen u kuřecího), ale je pravda, že pak má polévka mnohem lepší chuť. Někdy je čas si s tím vyhrát, jindy jsem ráda, že stihnu hodit včas maso do papiňáku, aby byla polévka k obědu hotová. Doporučených 7 hodin jsem ji ještě nevařila nikdy. Ale třeba ono „někdy“ ještě přijde. Děti mě naučili brát život tak, že nemusí být vždy vše dokonalé, raději, ať jsme v pohodě a k večeři je krupicová kaše nebo kus chleba.

Vývaru si připravte vždy víc a část si odlijte do mrazáku. Můžete použít později k přípravě jiných polévek nebo k podlití dušeného hovězího.maso na vývar (hovězí přední) můžeme doplnit morkovými kostmi. Ideální prý je volská oháňka, ale sama jsem to ještě nezkoušela.
kořenová zelenina (2-3 mrkve, 2 petržele, cca 1/8 celeru)
divoké koření (1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce)
libeček
1 cibule
máslo na osmahnutí zeleniny

játrové knedlíčky:

200g kuřecích jater (nebo zavářky)
1 vejce
trochu másla
asi 1/2 menší cibule
1 stroužek česneku
čerstvá petrželka (nebo sušená majoránka)
sůl
pepř
trocha strouhanky

Pokud máte čas a chuť, můžete maso i se zeleninou nejprve předpéci v troubě, polévka má pak lepší chuť. U hovězího jsem to ale ještě nezkoušela.

Vložte maso (a kosti) do hrnce, přidejte asi třetinu oškrábané kořenové zeleniny, divoké koření, libeček (pokud máte) a sůl. Zalijte dostatkem vody a dejte vařit. Cibuli neloupejte, jen řádně omyjte, rozpulte a opečte dozlatova. Přidejte k masu a zelenině a vařte pod pokličkou na mírném plameni asi 2-3 hodiny (v papiňáku stačí tak 1-2 hodiny). Pokud vaříte v normálním hrnci, vezměte si určitě velký a kontrolujte množství vody, možná bude potřeba dolít.

Mezitím si připravte zbytek kořenové zeleniny. Operte, oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Osmahněte na másle a osolte.

Když je maso uvařené, polévku buď sceďte nebo děrovaným podběrákem vyberte maso, zeleninu i koření. Pokud máte dostatek, odlijte si část vývaru stranou pro pozdější zmrazení.
Do vývaru vložte osmahnutou zeleninu a povařte.

Játrové knedlíčky:

Játra vložte do mísy a rozmixujte tyčovým mixérem (případně použijte játrovou zavářku).
Cibuli nakrájejte hodně na drobno a osmahněte na másle.
Játra osolte, opepřete, dochuťte česnekem a petrželkou nebo majoránkou. Přidejte trochu strouhanky (můžete i opravdu malé množství mouky) a vejce. Nakonec i osmahnutou cibulku a dolaďte konzistenci.
Na troše strouhanky vyválejte knedlíčky. Ty můžete uvařit buď zvlášť ve vroucí vodě nebo je ke konci vaření vhodit do polévky (tak to dělám já). Když vyplavou jsou hotové.

Knedlíčků si můžeme připravit také více a uvařené si nechat stranou k zamražení.

Do polévky ke konci vaření zavařte také nudle nebo písmenka. Když nestihnete knedlíčky, nic se neděje.:-)

Uvařené maso pokrájejte na kousky, dejte do talířů a přelijte polévkou. Zbytek masa vmíchejte pokrájené do zbylé polévky na další den.

Na silných vývarech se zeleninou mám ráda, že k nim nemusí být žádné vydatné masité jídlo. Polévka sama o sobě obsahuje dostatek živin a zasytí a můžeme doplnit třeba už jen toasty nebo studenou večeří.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Vývary s masem by měly být úplným základem pro kojící maminky. Zvlášť v úplných začátcích. Vynecháme cibuli a česnek, a také s kořením to nepřeháníme. Škoda jen, že šestinedělky často nemají čas na každodenní přípravy silných vývarů. Proto, pokud kolem sebe nějakou čerstvou maminku máte, zavezte jí pár zavařovaček vývaru. Bude určitě moc vděčná.
V těhotenství můžeme vynechat koření. Vhodné i pro malé děti.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.