Bramborové placky

Pár pokusy jsme došli k tomu, že nejraději je máme pečené v troubě na másle (zkoušeli jsme smažené na másle, pražené na sucho, na másle v troubě a na sucho v troubě). Toto množství je pro rodinu jako je ta naše (2 dospělí a 2 děti 6 a 1,5 roku) úplné minimum a to k tomu ještě musí být polévka (hodí se zeleninová).

1,2 kg brambor
60 g másla
2 vejce
180 g hrubé mouky
sůl

Brambory vydrhneme a uvaříme ve slupce do měkka (doba vaření dle velikosti brambor cca 45 min). Správně by se placky měly připravovat z čerstvě uvařených, ještě horkých brambor, ale já dělám i ze studených a nějak jsem na rozdíl zatím nepřišla. Zkrátka, jak mi to vyjde.
Pokud děláme z horkých brambor, tak ty oloupáme, dáme na vál a rozdrtíme válečkem. Studené brambory nastrouháme na jemno.

Přidáme ostatní ingredience (máslo rozstrouháme, případně předtím utřeme se solí a moukou, ale není potřeba).

Placky tvaruji rukou spíš větší a slabší, vejde se jich 5 na plech. Plech vymažu máslem, vytvaruji na něj placky a dám péct na 180°C do trouby. Když jsou zespodu zlatavé, obrátíme a dopečeme do zlata i z druhé strany.

Možno také připravovat na pánvičce, zvlášť, pokud máme málo času. V troubě příprava trvá déle.

Můžeme pro chuť do těsta přidat také nastrouhané jablko.

K plackám si připravíme špenát:

mražený drcený špenát (můžete připravit i z listového, ale spíše se hodí drcený)
1 lžíce másla
1/2 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 dl mléka
sůl

Na másle osmažíme na drobno pokrájenou cibulku, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, osolíme a přivedeme k varu. Pak přidáme mražený špenát. Když se rozmrazí, promícháme a jen krátce povaříme.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.