Řízky v trojobalu pečené v troubě

Říkala jsem si, co bych sem k obalovaným řízkům napsala. Jak se dělají asi ví každý a proto přidávám jen zmínku o tom, že ve větším množství se dají řízky připravit v troubě. Trvá to sice o trochu déle, ale jsou vynikající a nemusíte trávit čas u pánvičky. Můžete si tak připravit i kapra na Vánoce.

řízky (kuřecí nebo vepřové, jak kdo má rád, já mám asi nejraději kuřecí stehenní)
hladká mouka
vajíčko (s trochou mléka a soli)
strouhanka
sůl

Maso naklepeme a nařízneme po stranách. Před přípravou můžeme ještě naložit tak na 2 hodinky (vepřové do oleje, kuřecí se doporučuje do bílého jogurtu či kefíru; olej i jogurt pak z masa setřeme před další úpravou).

V troubě si na 230°C rozpálíme na plechu sádlo, aby vznikla asi 1 cm hluboká vrstva tuku.

Maso osolíme a obalíme v mouce, ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Vložíme do rozpáleného tuku, troubu zmírníme na cca 180°C – 200°C a pečeme, až jsou z jedné strany zlatavé. Otočíme a dopečeme i z druhé strany.

Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší doplněné kompotem či kyselou okurkou; v létě hlávkovým salátem.
Jako přílohu můžeme též zvolit bramborový salát.

Pokud přeci jen potřebujete usmažit větší množství řízků a použijete pánvičku, nezapomeňte ty již hotové vložit v kastrůlku do trouby, zapnuté tak na cca 80°C, aby nevychladly.

Těhotenství, kojení a malé děti:

Toto jídlo je vhodné v těhotenství, při kojení i pro malé děti (těm sundáme ten trojobal a dáváme jen maso), ale musíme pamatovat na to, že jídlo je hodně syté a tučné a také smažení není příliš vhodnou formou úpravy pokrmů pro malé děti. Proto bychom toto měli zohlednit v dalších jídlech během dne a neměli bychom malým dětem smažené pokrmy chystat příliš často.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.