Francouzské brambory

cca něco přes kilo vařených brambor (je možno připravit i ze syrových)
cca 300 g uzeného masa
1 cibule
hrášek
sádlo
sůl
bílý pepř (nemusí být)
3-4 vejce
cca 1 dl mléka nebo smetany

Běžně se francouzské brambory připravují z vařených brambor, ale už jsem párkrát dělala i ze syrových, jsou trochu jiné, ale moc dobré (jen je potřeba zapékat déle).

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Na pánvičce na sádle osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, hrášek a na kostičky pokrájené hovězí maso (můžete také obrat žebra).

Do pekáčku vymazaného sádlem dáme vrstvu brambor, posolíme, poté 1/2 masové směsi, opět vrstvu brambor (osolit), zbytek masové směsi a navrch vrstvu brambor, které osolíme.

V misce si rozkvedláme vajíčka s mlékem (či smetanou), trochou soli a trochou bílého pepře. Zalijeme jimi připravené brambory v pekáčku a dáme odkryté zapéct do trouby na cca 180°C. Pečeme až je vajíčko hotové a brambory na vrchu zlatavé.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Vzhledem k použitému uzenému masu bychom neměli podávat malým dětem do 2 (3) let, nebo jen výjimečně, případně je připravit bez masa a přidat případně sýr výraznější chuti (Ementál, Madeland). V těhotenství dbáme na kvalitu a čerstvost vajec a jejich řádné prohřátí. Při kojení se vyhneme cibuli pro její nadýmavé účinky.

Uzené maso obsahuje dusitany (konkrétně dusitan draselný E249 a dusitan sodný E250). Jak těch opravdu zdravý škodlivých „Éček“ zas tolik není, tak zrovna tyhle dva jsou a jsou obsaženy jako konzervační látka asi ve většině prodávaných uzenin (alespoň já je našla ve všech, i v těch „pro děti“). Oba dusitany jsou spojovány s různými nežádoucími účinky od bolestí hlavy, tvorbu abnormálního hemoglobinu u nemluvňat (E250) až po vznik rakoviny, především u nejmenších dětí. Samozřejmě tím nechci říct, že když si malé dítě dá jednou za čas plátek šunky, bude mít rakovinu, jen si myslím, že je dobré malým dětem uzeniny nedávat nebo jen v minimálním množství právě kvůli nežádoucím účinkům dusitanů.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.