Domácí nudle s mákem (nebo tvarohem)

nudle s mákemRecept jsem převzala ze Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejrové, která byla poprvé vydaná v roce 1905. Já mám nějaké staré vydání od babičky, ale koukala jsem, že byla znovu vydaná v roce 2009, tak třeba by se i dala někde sehnat. Je to úžasná kniha. Nejen díky receptům, ale také povídání o všem, co by měla mladá hospodyňka vědět (třeba jak servírovat na stůl). Mě nadchla. Ale zpět tedy k receptu (pro jednoho dospělého a dvě malé děti k obědu stačí polovina, pokud tedy je jídlo doplněné polévkou, což je u sladkých jídel vhodné):

25 dkg hladké mouky
2 vejce
špetka soli
2 lžíce vody

máslo (případně sádlo)
mletý mák (nebo strouhaný tvaroh, zakysaná smetana či strouhaný perník)
cukr

Na vále smícháme mouku, vejce, sůl a vodu (tolik, co pojme skořápka) a důkladně propracujeme tuhé těsto. Rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme tenounkou placku (skoro přes celý vál).

Když je placka polosuchá, ostrým nožem nakrájíme nudle (cca 1 cm široké, vařením nabydou). Vhodíme do vroucí, lehce osolené vody (na toto množství nudlí uvaříme buď v opravdu velkém hrnci nebo raději na dvakrát). Promícháme a vaříme 5-7 minut. Poté nudle v cedníku prolijeme studenou vodou, dáme na talíře a tam promastíme rozpáleným máslem.

Sypeme je mletým mákem a cukrem, případně strouhaným tvarohem a cukrem nebo strouhaným perníkem. Můžeme také podávat s oslazenou zakysanou smetanou.

V kuchařce se doporučuje varianta s máslem a tvarohem nebo se sádlem a mákem (případně perníkem). Já dělám vždy s máslem.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Nejsem si vědoma toho, že by se mák nedoporučoval v těhotenství a během kojení. Naopak obsahuje vápník, železo a další prospěšné látky (já na něj mám chuť skoro celé těhotenství). Malé děti rozhodně nejprve zkoušejte na malé dávky máku (posyp rohlíků a pod.), protože mák je silný alergen a mohl by v takovém množství způsobit vážnou alergickou reakci. Pokud alergii nezjistíte na menších množstvích, můžete začít s jeho podáváním po druhém roce.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.