Květáková polévka

Zeleninové polévky vařím poměrně často. Jsou snadné a rychle hotové, máme je rádi a je to jeden z mála možností, jak dostat do našeho kluka zeleninu.:-)

1 květák
1 vrchovatá lžíce hladké nebo polohrubé mouky
1 smetana ke šlehání
malá špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
špetka bílého pepře

Květák rozebereme na růžičky, opereme a uvaříme v osolené vodě (případně zeleninovém vývaru) do měkka.

Poté ručním mixérem rozmixujeme nebo propasírujeme. 1/2 smetanu smícháme s moukou, bílým pepřem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku, přilijeme do polévky, promícháme a ještě chvíli povaříme.

Nakonec vmícháme zbytek smetany a dál už nevaříme. Případně můžeme zbytkem smetany přelévat až na talířích, nebo našlehat šlehačku a zdobit jí servírovanou polévku (to jsem ještě nezkoušela, ale mohla by tak vzniknout sváteční verze této rychlopolévky).

Můžeme zdobit čerstvou petrželkou.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.