Mramorová bábovka

Bábovka, nejoblíbenější moučník mého táty. Tak tady je recept:

světlé těsto:

30 dkg polohrubé mouky
25 dkg cukru
3-4 vejce
150 ml oleje
150 ml mléka nebo vlažné vody
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
4-5 lžic rumu

na tmavou část přidáme ke zbytku:

2-3 lžíce kakaa
1 lžíci mléka
1 lžíci cukru

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Ingredience na světlé těsto smícháme (nejprve zvlášť tekutou složku a zvlášť sypkou a poté smíchejte dohromady; není třeba šlehat).

Formu na bábovku vymažeme důkladně máslem a vysypeme hrubou moukou.
Asi 2/3 těsta do ní vlijeme.

Poté do zbylé třetiny přidáme kakao, trochu mléka a cukru, promícháme a nalijeme na světlé těsto do formy.

Pečeme cca 45-60 min na 180°C, zkoušíme špejlí, zda je hotová.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.