Domácí žervé

Při přípravě jídel pro rodinu určitě budete žervé používat často. Je to přírodní sýr, vhodný i pro malé děti. Připravte si ho doma ze zakysané smetany, jogurtu a soli.

1 zakysaná smetana
stejné množství bílého jogurtu (lépe hustší)
sůl (ne moc, tak asi 1/4 lžičky na toto množství)

V míse smícháme jogurt a lučinu a osolíme.

Jemné sítko dáme na hrnec nebo mísu, vyložíme plátýnkem a dáme do něj smetanu s jogurtem. Přiklopíme pokličkou a dáme na chladné místo na 12-24 hodin. Výsledkem je výborné žervé a odkapaná syrovátka v hrnci (tu můžeme dále využít třeba při pečení chleba).

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.