Pečená makrela s citrónovou marinádou a rajčaty

Možností, jak upéct ryby je nespočet. Já vetšinou nějak zkombinuji to, co mám doma a na co mám chuť. Jsou dvě věci, na které bychom ale nikdy neměli zapomenout: dostatek soli a citrónová šťáva. Jestli pak budete připravovat s kmínem, bylinkami, či zeleninou, to už je na vás a vaší fantazii.

Můžete zkusit třeba tento recept pro čtyřčlennou rodinu:

3 makrely (čerstvé nebo mražené, nikoli uzené)
1 větší cibule
cca 3 rajčata (můžete použít také cherry rajčátka)
sůl
bílý pepř
šťáva ze 2 citrónů
olivový olej
1 stroužek česneku
1 lžička čerstvě nasekané chilli papričky (případně sušené chilli) – nemusí být a pokud vaříme dětem, tak vynecháme (u větších dětí stačí, když vynecháme na jejich rybu, u menších vynecháme úplně)
1 lžička třtinového cukru

Z oleje, citrónové šťávy, utřeného stroužku česneku, nasekané chilli papričky, soli, bílého pepře a třtinového cukru si připravte marinádu. Tou omyté a osušené ryby hojně potřete (i zevnitř) a nechtě chvíli v chladu marinovat (můžete i více hodin).

Do pekáče nalijte trochu olivového oleje, naskládejte na kolečka pokrájenou cibuli (můžete ji předem trochu osmahnout), přidejte ryby a obložte na kolečka nakrájenými rajčaty.

Pečte na 180°C asi 30-40 minut (nikdy si u ryb nejsem jistá a vždy zkouším, zda jsou již hotové). Během pečení ryby obrátíme a podle potřeby podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.

Jako příloha se hodí brambory, salát nebo rýže. Můžeme si připravit také hráškovou rýži, kdy hotovou rýži promícháme s na másle osmahnutým (případně podušeným) hráškem. Takovou rýži pak můžeme lehce posypat hoblinkami parmezánu a rázem tu máme sváteční jídlo.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Ve všech případech doporučuji vynechat chilli papričku. Při kojení doporučuji vyzkoušet jiný recept (bez cibule, česneku, pepře a chilli papričky). Pro malé děti vhodné v úpravě bez chilli, případně i bez pepře a česneku. Větším dětem by mohlo stačit vynechání chilli na té jejich rybě, ale pokud nemají rády pikantní, vynechte chilli úplně.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.