Chlebová polévka

Komu by se to čas od času nestalo, že přebývá trocha chleba. Můžeme z něj udělat topinky, zapečené chleby a nebo třeba právě chlebovou polévku. Variant je hodně, já sem dám recept na tu, co mi chutná nejvíce. Ale upozorňuji, mé děti ji zatím nikdy nejedli.;-)

hovězí nebo zeleninový vývar
kmín
sůl
pepř
majoránka
česnek
cca 3 krajíce staršího chleba
vejce (nemusí být)
máslo nebo sádlo

Na másle nebo sádle lehce osmahneme na kostičky pokrájené asi 3 plátky staršího chléb. Poté zalijeme vývarem, přidáme kmín, pepř a majoránku.

Chléb rozvaříme a je-li potřeba, dosolíme. Přidáme česnek dle chuti a nakonec ve vařící polévce rozkvedláme vejce.

Existuje spousta variací na tuto polévku, může být se smetanou nebo s houbami či kroupami, případně i se zeleninou. Zkuste zaexperimentovat.

Těhotenství, kojení a malé děti:

Jak už jsem zmiňovala, děti ji možná ani jíst nebudou :-). Sama mám na tuhle polévku vzpomínku z dětství, kdy babička s dědou chovali prase. Když babička chystala chlebovou polévku, mysleli jsme, že je pro prasátko a že si babička dělá srandu, že je pro nás. No a když jsme ji dostali na talíře, také jsme jí moc nesnědli.:-)
Není vhodná při kojení. V těhotenství jen dáme pozor, abychom řádně povařili vejce.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.