Domácí salko, karamelové salko a pikao

salkoV zimě, a před Vánoci obzvlášť, jistě hojně využijete domácí slazené kondenzované mléko. Ať už k přípravě cukroví, pečeného müsli nebo domácích likérů.

600 ml plnotučného mléka
200g cukru krystal nebo krupice (já použila půl napůl třtinový a bílý, proto je výsledek hnědý)
40 g másla

 

V širokém hrnci nebo na pánvičce s nepřilnavým povrchem přivedeme, za občasného míchání, všechny ingredience k varu. Snížíme plsalko1amen a za stálého míchání vaříme asi 25-30 min, až začne houstnout. Poté přelijeme do připravené nádobky a necháme vychladnout, čímž mléko ještě zhoustne. Skladujeme v lednici.

Pokud chceme karamelové salko, použijeme pánvičku s nepřilnavým povrchem a když vše začne vřít, nesnižujeme teplotu a necháme pěkně zkaramelizovat. Mícháme o něco déle (poprvé doporučuji použít jen bílý cukr, ať máme přehled, zda je to zkaramelizované).

A jestli chceme pikao, postup je stejný, jen přidáme víc cukru (cca 300g), půl tabulky hořké čokolády a 2 lžíce kakaa. Doba míchání po varu je kratší, cca 15 min.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 2

  1. Milá Heleno,

    moc Vám děkuji, dělala jsem karamelové mléko do krému, nechala jsem sice trochu dýl, takže by z toho byl super základ na takovéty ropadavé karamelky (Krowky) :-), ale do krému bude bohatě stačit (pokud to tedy nesním samotný :-))

    Asi před rokem jsem jela s Vaší maminkou ve vlaku, tak mě upozornila na to, co děláte, a od té doby jsem měla Váš web otevřený v prohlížeči, ale jiná práce a rozptýlení mě odvádělo od toho se na něj kouknout. Až teď, kdy peču cukroví a hledala jsem ideální poměr surovin na kondenzované mléko, na mě z google vyskočil povědomý název webu.

    Děkuji tedy za recept, přeji vše dobré a zdravím Vaši báječnou maminku, bráchu-fotografa i tatínka-polárníka. :-))
    Esy

    1. Krásný den, Esy,

      mám velikou radost a děkuji za Váš komentář. To je od Vás milé, že jste si moje stránky zapamatovala. Přeji pohodové a radostné svátky.

      Helena

Komentáře nejsou povoleny.