Zapečená kapusta s tvarohem

zapečená kapustaTenhle recept jsem vyzkoušela poprvé už před hodně lety a musím říct, že mne velice příjemně překvapil. Sama jsem totiž měla za to, že kapustu vůbec nemusím a vařila jsem to tenkrát jen z čiré lásky (a odhodlávala jsem se k tomu skoro rok ;-)). Ale výsledek byl – pro mne překvapivě – moc dobrý.

1 hlávka kapusty (co nejvíc zavřená)
1-2 vaničky tvarohu (pokud použijeme 1 tvaroh, nastavíme zakysanou smetanou nebo jogurtem)
1 velká cibule
10 dkg šunky dle chuti
20-30 dkg tvrdého sýra dle chuti
nasekané čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, petrželka, tymián, saturejka,…)
1 vajíčko
sůl
pepř

Odstraníme vnější listy, hlávku rozčtvrtíme, odstraníme košťál a omyjeme.
Dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Vyjmeme a dáme okapat.Čtvrtky kapusty vložíme do máslem vymazaného pekáče kulatou stranou dolů.
Cibulku nakrájíme na drobno a lehce obděláme na másle do sklovata (není potřeba, můžeme ve vajíčku rozmíchat i jen syrovou cibulku).
Vajíčko si rozmícháme se solí, pepřem, posekanými bylinkami, osmahnutou cibulkou a šunkou nakrájenou na malé kostičky.
Pak vmícháme do tvarohu a poklademe to rovnoměrně na kapustu.
zapečená kapustaNakonec posypeme vrstvou strouhanýho sýra a zapékáme cca 35-50 min, až je sýr zlatavý.
Tip pro ty, co kapustu nemusí a přesto tento recept vyzkouší – jezte to vždy teplé. Studené to přeci jen chutná hodně jako kapusta ;-). Pokud máte kapustu rádi, můžete si to, co vám zbyde, sníst třeba druhý den studené.
Těhotenství, kojení a malé děti:
Tento recept není vhodný při kojení, kvůli nadýmavým účinkům kapusty a cibule. Pro malé děti vynechte šunku a v těhotenství řádně propečte, kvůli použitému vajíčku.
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.