Kuřecí stehýnka po myslivecku

Moje máma si jistě pamatuje časy, kdy téměř kdykoliv se mě zeptala, co chci k jídlu, odpověď byla: kuře po myslivecku. A i dnes je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

4 velká kuřecí stehýnka (nebo 6-8 „paliček“)
1-2 cibule
3-5 stroužků česneku
divoké koření (6 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky jalovce, tymián, 2 bobkové listy)
kuřecí vývar (nebo vodu) na podlití
bílé víno na podlití (cca 50-70 ml)
malá lžička rajčatového protlaku (já dělám s domácím kečupem od babičky, který je s jablky a ne tak sladký a sedne tam výborně)
olej
sýr na posypání (Eidam nebo Madeland)

Na oleji na pánvi osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na jemno nakrájený česnek a chvíli orestujeme. Poté vložíme osolená stehýnka, která ze všech stran osmahneme lehce do zlatova (pokud jsou velká, nebo je cibulka už dostatečně osmahnutá a hrozí, že by se připálila, cibulku a česnek z pánve vyjmeme a teprve potom osmahneme stehna a cibulku následně přidáme).

Podlijeme vývarem (nebo vodou), přidáme divoké koření a dusíme pod pokličkou asi 45 minut. Ke konci přilijeme víno (ještě i s vínem podusíme tak alespoň 10 minut) a úplně nakonec vmícháme trošinku protlaku nebo kečupu (pozor, nesmí ho být moc, jen tak malou lžičku a chuť).

Jako přílohu podáváme rýži (já nejraději jasmínovou nebo basmati) a posypeme jemně nastrouhaným sýrem.

Pokud čekáme větší návštěvu, dají se stehýnka upéct i v troubě (nejdřív osmahneme hodně cibulky a česneku, rozprostřeme do vymazaného pekáče, pak osmahneme postupně stehýnka a položíme na to. Zalijeme vývarem (stačí míň, než bychom dali na pánvičku), přidáme koření, přiklopíme a vložíme do trouby rozehřáté tak na 180 – 200 °C. Další postup viz výše, jen je potřeba počítat s o dost delším časem na pečení. Chuťově jsou ale taková pečená stehýnka ještě o chlup lepší.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.