Zelená minestrone

Tento recept na výbornou letní polévku mám z Apetitu (srpen 2012). V sezóně ji míváme několikrát do měsíce. Je rychlá a všem nám moc chutná. Připravte si minutku. 🙂

3 lžíce olivového oleje
1 pórek
2 řapíky celeru
2 mladé menší cukety (nebo 1 větší)
2-3 stroužky česneku
čerstvá bazalka (menší svazek)
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
200g mraženého nebo čerstvého hrášku
200g mražených zahradních bobů nebo zelených fazolek (nemusí být, já nedávám)
sůl
bílý pepř (nemusí být)

Pórek podélně rozkrojíme, řádně opláchneme a nakrájíme na plátky. Řapíky celeru omyjeme, zbavíme vláken pomocí nože nebo škrabky a nakrájíme. Cukety omyjeme, podélně nakrájíme na čtvrtiny a nakrájíme na plátky. Bylinky a česnek nasekáme.

V tlustostěnném hrnci rozpálíme olivový olej, vsypeme pórek a řapíkatý celer a na mírném ohni osmahneme 8 minut do měkka. Přidáme cukety a česnek a pokračujeme v opékání dalších 5 minut.

Přilijeme vroucí vývar nebo vodu, osolíme a 5 minut povaříme. Poté přisypeme hrášek a fazole a vaříme další 4 minuty do změknutí. Nakonec vmícháme posekanou čerstvou bazalku a případně mírně opepříme.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 2

  1. Helenko, a opravdu tam nepoužíváte jiné koření, třeba Würzl?
    Já prostě bez toho žádnou polévku nejsem nějak schopná pozřít, tak nevím, jestli mám špatnou chuť…

    1. Lin, samozřejmě můžete použít Würzl nebo polévkové bylinky. Pokud použijete zeleninový vývar, není potřeba a i jinak není potřeba, ale pokud jste tak zvyklá, určitě tím nic nezkazíte. Moje babička dává polévkové koření také do všech polévek a jsou výborné. Já spíš podle momentální chuti. Někdy mám chuť na jednodušší a čistější chuť bez toho, jindy naopak.

Komentáře nejsou povoleny.