Aby příští Vánoce už opravdu nebyly hektické

Letošní Vánoce byly opravdu náročné. Původně jsme měli odjet k našim na chalupu, tak jsem moc neřešila úklid, stromek, o přípravy kapra a jídla jsme se měli podělit, … Týden před Vánoci dostal kluk zánět ucha a antibiotika. „Dobrý“, říkala jsem si, „to do Vánoc zaléčíme.“ Ale dva dny před Štědrým dnem chytlo ouško malou. Píchání, horečky, bezesné noci a přes den utišování, doktoři, … a do toho zajistit přípravy na Štědrý den doma. Nemusím asi podotýkat, že úklid se už opravdu nestihl.

Byl to stres, kdy jsme ve finále neměli na Štědrý den nikdo sváteční náladu a já se zařekla, že takhle už NE! Mám teď rok na to zajistit, aby příští Vánoce byly klidnější. Nemoci neovlivním, ale to ostatní můžu.

Chtěla bych si vybudovat návyky, které jsem měla ještě předtím, než jsem podruhé otěhotněla, kdy můj byt sice nebyl neustále dokonale naklizený, ale byl čistý a úklid nebyl náročný.

Takže, první tři krůčky, návyky, které jsem kdysi měla a které s příchodem dětí nějak vymizely:

  1. Při vaření a hned po každém jídle uklidit a umýt nádobí, každý večer uklidit kuchyň dočista (včetně utření a uklizení nádobí, umytí sporáku, dřezu, linky, koše a alespoň zametení podlahy).

  2. Každý den umýt jedny dvířka kuchyňské linky (beru na to dětské vlhčené ubrousky, vydrhnou fakt hodně a zařekla jsem se, že je na dětský zadeček použiji už jen opravdu výjimečně, když jsem zjistila, jaký sajrajt jsou schopné vyčistit…). Až takto umyji všechny skříňky, jedu nanovo. Pak už většinou stačí jen vlhký hadřík, protože se to nestihne tak zašpinit. A o to vlastně jde. Uklízet průběžně, aby se nikde nevytvořily nánosy špíny a pak to jde snadno a je to radost.

  3. Každý den umýt umyvadlo a záchod (umyvadlo myji většinou při koupání dětí).

Tak, to by pro začátek stačilo a dávám nám 21 dní na zafixování těchto návyků (více o pravidlu 21 dní tady).

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 4

  1. Super. Vyzkouším. Z úklidem bojují. Když bys dávala plán úklidu na každý den. Tak bych to uvítala. Děkuji

    1. Nad denním úklidovým plánem se můžu zamyslet a zařadit vedle týdenních jídelníčků i týdenní plán, nicméně nikdy to asi nebude takové, že by to vyhovovalo všem. Což ale ani týdenní jídelníčky, tak uvidíme. Zatím tedy zkusme zařadit v článku zmíněné návyky do našich denních plánů a můžeme pak přidávat další.
      Bod 1 je asi nejkomplexnější a průběžně se mu musíme věnovat celý den s tím, že nejvíc intenzivně pak večer.
      Bod 2 – na ten se vždycky těším, tak na to dojde většinou již dopoledne
      Bod 3 – můžeme udělat kdykoli během dne. Umyvadlo většinou umývám, když koupu děti nebo třeba můžeme zařadit po ranním či večerním čištění zubů. Za den se nestihne nijak extra zaneřádit, tak pokud na něm nemáme vyskládanou horu drogerie, je to práce na minutu (čistím tekutým pískem pro lesk, ale stačí i jen mýdlová voda, když myjeme každý den). Ani záchod nezabere skoro žádný čas. Myji přípravkem na WC a štětkou (mám dvě, tu obyčejnou a pak ještě takovou pod ten záhyb). Prkýnko a vršek mísy můžeme i jen setřít antibakteriálními vlhčenými ubrousky a pak otřít vlhkou kuchyňskou papírovou utěrkou.

  2. jsem zvedava, jak se to bude u Vas vyvijet po porodu. Chapu dobre, ze zekate treti dite? U nas s prichodem tretatka se vsechno zvrhlo do chaosu. Treba zrovna to umyvadlo jsem driv taky myla pri koupani. Ted potrebuju ruce na mimco. Jinak dik za vase stranky. Jidelnicky s prokliky na recepty mi chybely. Nejvic bych ocenila aplikaci, kde by se mi po pridani receptu vygeneroval nakupni seznam. A jeste lip, aby se propojil s itesco 🙂

    1. Míšo, děkuji. Ano, čekáme třetí miminko a už nejsem idealista a vím, že minimálně pár měsíců po porodu je zkrátka vše úplně jinak. U nás už se to zvrhlo právě i po tom druhém dítěti a hlavně teď při třetím těhotenství, kdy mi bylo dlouho špatně a neměla jsem vůbec žádnou sílu na nic. Tak uvidíme, ale teď síly jsou, tak tu chci to hnízdečko zútulnit a určitě dám vědět, jak to budu zvládat a jak to bude vypadat :-).
      A moc děkuji, těší mne každá pozitivní zpětná vazba a jsem ráda, že moje práce je pro někoho prospěšná. A určitě budu o Vašich podnětech přemýšlet, myslím, že je to dobrý nápad. Nejsem moc technický typ, ale zkusím se o to poradit a třeba to časem budu schopná dát dohromady, pokud bude zájem.

Komentáře nejsou povoleny.