Období od Tří králů do Popeleční středy, kterou začíná postní doba před Velikonocemi, je období masopustu. Je to doba bujarého veselí a co se jídla týče, tak se pořádaly tradičně zabijačky a jedlo se maso. Typickým sladkým jídlem pro toto období pak jsou koblihy. Jelikož maso (zvlášť pečené a dušené) a tučnější jídla jsou i základem zimního jídelníčku, budu se i já v tomto období více věnovat masitým a tučnějším a sladším jídlům. Ale všeho s mírou, takže i v tomto jídelníčku bude dostatek zeleniny. Pokud nemáte v plánu vařit tolik masa, inspirujte se v rubrice zeleninových jídel, jídel z brambor a sladkých jídel.
Nakupte si dle aktuálního nákupního seznamu na tento týden: zde
Sobota:
1. snídaně: pečivo, máslo, marmeláda, jablko, bílá káva
2. oběd: knedlo, vepřo, zelo
3. večeře: zelená minestrone, zapečené palačinky na slano
připravíme si domácí salko
Neděle
1. snídaně: hemenex, pečivo, rajčata
2. oběd: hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi, pstruh na másle, brambory, špenát
3. večeře: medailonky z panenky ve smetanové omáčce s vanilkou, rýže nebo domácí široké nudle (samozřejmě bez máku či tvarohu ;-))
upečeme domácí müsli
Pondělí:
1. snídaně: müsli s mlékem, čaj
2. oběd: hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi, smažená jablíčka v těstíčku
3. večeře: petrželová polévka, zapečené plátky z krkovice s brambory, kompot
uděláme domácí jogurt
Úterý:
1. snídaně: müsli s jogurtem, čaj s medem
2. oběd: petrželová polévka, těstoviny s rajčaty a ricottou
3. večeře: žebírka na medu, chléb, fazolky na slanině
přes den upečeme chléb, aby byl na večeři
Středa:
sn: chléb s medem, kakao
o: květáková polévka, francouzské brambory, kompot nebo rajčatový salát
ve: květáková polévka, pečená zelenina, tvarohová bábovka
upečeme tvarohovou bábovku
Čtvrtek:
1. snídaně: tvarohová bábovka, mléko
2. oběd: cibulačka, zapečené těstoviny s brokolicí, domácí krupicový puding s ovocnou šťávou
3. večeře: brokolicová polévka, pečené krůtí stehno, rýže, kyselá okurka
Pátek:
1. snídaně: müsli s mlékem, čaj
2. oběd: cibulačka, jatýrka s rýží, kompot z čerstvého ovoce
3. večeře: brokolicová polévka, obalované řízky, bramborová kaše, kompot nebo kyselá okurka
nakoupíme na další týden