Domácí pečené müsli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výborná zimní snídaně. Případně, chystáte-li se na hory, udělejte si s sebou do pytlíčku. Pamatuji si, že tak jsme to dělávali ještě jako děti na výletech s rodiči. Dejte si do něj co dům dá a na co máte chuť. Základem jsou pečené vločky s něčím sladkým, pražené ořechy a sušené ovoce.

500 g obilných vloček (ovesných, špaldových,…)
1 salko (nejlépe domácí) (případně místo toho med nebo javorový sirup, ječný sirup, pampeliškový sirup, apod., nicméně pak jsou vločky poměrně tvrdé, salko je lepší, ač ne tak zdravé…)
ořechy nebo mandle nebo obojí
sušené ovoce (dle chuti rozinky, brusinky, jablečné křížaly, meruňky,…)
můžeme přidat sezam, kokos, lněné semínko, …

Vločky smícháme v míse se salkem (případně ve zdravější variantě s medem nebo sirupem). Pokud používáme med, přidáme ještě trochu másla, aby vločky nebyly tak tvrdé.
Rozprostřeme v hrudkách na plech a pečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C. Čas od času prohrábneme lžíci, pootáčíme hrudky a kontrolujeme…
Na pánvi si na sucho opražíme ořechy.
Když jsou vločky krásně dozlatova opečené, vyndáme je z trouby a lžící promícháme a větší hrudky rozbijeme na menší. Vmícháme ořechy a sušené ovoce, případně i sezam, kokos, slunečnicová, dýňová či lněná semínka. A máme hotovo.
Těhotenství, kojení a malé děti:
Jsou výbornou snídaní i celodenní vzpruhou pro těhotné a kojící, unavené novopečené maminky (ve variantě s medem či sirupem jsou vhodné i při bezlaktózové dietě). Věřte mi, že spotřeba čokolády výrazně klesne (pokud si ji nenalámete do hotového müsli, což je také možnost).
Menším dětem nechte müsli rozpustit v mléce a vyndejte ořechy, kterými by se mohly udusit. Určitě je nenechávejte bez dozoru (což tedy platí u jídla obecně).
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.