Pstruh na másle – velice snadné, dobré a relativně rychlé jídlo. Ráno zajdete na trh (nebo do obchodu) koupit rybu a stihnete ji připravit ještě na oběd.
pstruh – množství dle zkušeností (naší 4 členné rodině se 2 malými dětmi stačí 2 větší pstruzi)
sůl
kmín
citrón
máslo
olej
Pstruhy omyjeme, osolíme, zakapeme citrónem a okmínujeme (to vše i zevnitř).
Na pánvi rozpálíme máslo a olej (samotné máslo má tendenci se připalovat), vložíme pstruhy, zprudka osmahneme po obou stranách, ztlumíme oheň a pečeme do zlatova po obou stranách (případně pak zkusíme na hřbetě, zda jsou již hotové). Chvíli přidržím i z hřbetní strany, aby se opekli.
Podáváme s bramborem a listovým špenátem krátce povařeným ve slané vodě. Místo špenátu můžeme servírovat vařené zelené fazolky nebo v sezóně listový salát.
Servírujeme s citrónem a nezapomeneme dát na stůl talířek na kosti.
Tip:
Podobným způsobem můžeme pstruha připravit také v troubě, jen je potřeba počítat s delší dobou přípravy.
Těhotenství, kojení, malé děti:
Vhodné pro všechny, ale pozor, dětem velice pečlivě maso doslova rozdrobte na talíř tak, aby tam nebyly kůstky.