Pstruh na másle

Pstruh na másle – velice snadné, dobré a relativně rychlé jídlo. Ráno zajdete na trh (nebo do obchodu) koupit rybu a stihnete ji připravit ještě na oběd.

pstruh – množství dle zkušeností (naší 4 členné rodině se 2 malými dětmi stačí 2 větší pstruzi)
sůl
kmín
citrón
máslo
olej

Pstruhy omyjeme, osolíme, zakapeme citrónem a okmínujeme (to vše i zevnitř).

Na pánvi rozpálíme máslo a olej (samotné máslo má tendenci se připalovat), vložíme pstruhy, zprudka osmahneme po obou stranách, ztlumíme oheň a pečeme do zlatova po obou stranách (případně pak zkusíme na hřbetě, zda jsou již hotové). Chvíli přidržím i z hřbetní strany, aby se opekli.

Podáváme s bramborem a listovým špenátem krátce povařeným ve slané vodě. Místo špenátu můžeme servírovat vařené zelené fazolky nebo v sezóně listový salát.

Servírujeme s citrónem a nezapomeneme dát na stůl talířek na kosti.

Tip:

Podobným způsobem můžeme pstruha připravit také v troubě, jen je potřeba počítat s delší dobou přípravy.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Vhodné pro všechny, ale pozor, dětem velice pečlivě maso doslova rozdrobte na talíř tak, aby tam nebyly kůstky.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.