Medailonky z panenky se smetanovou omáčkou s vanilkou

Když byli naši jednou na Reunionu, přivezli pak pro celou rodinu úžasné vanilkové „lusky“ (což tedy jsou správně tobolky, ale zůstaňme tedy u lusku :-)). A to bylo tehdy poprvé, kdy jsme toto vynikající sváteční jídlo ochutnali.

vepřová panenka
sůl
bílý pepř
1 vanilkový lusk
2 lžíce bílého rumu (nebo tmavého, ale ne tuzemák ;-))
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
50 ml vody
100 ml smetany ke šlehání

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem seškrábneme do skleněné nebo porcelánové misky semínka. Lusk přeřízneme ještě napůl a vložíme také do misky. Zalijeme rumem a necháme chvíli tak chvíli stát.

Panenku odblaníme a nakrájíme na asi 1-1,5 cm tlusté plátky. Ty pouze klouby prstů promačkáme (nenaklepáváme). Mouku smícháme se solí a bílým pepřem a obalíme v ní medailonky.

Na pánvi rozpálíme olej a máslo a osmahneme na něm maso do zlato-hněda (asi 3 min po každé straně).Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple (v mírně zahřáté troubě.

Z pánvičky lehce slijeme přebytečný tuk, je-li ho moc, ale jen tak, aby zůstal výpek z masa. Přilijeme vodu a uvolníme výpek z masa ode dna. Přidáme rum s vanilkou, chvíli promícháme, poté snížíme teplotu a přidáme smetanu. Za stálého míchání necháme probublávat, až omáčka lehce zhoustne.

Přidáme maso ještě na chvíli do omáčky, aby se prohřálo a pochytilo její vůni. Poté dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s širokými nudlemi nebo rýží.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.